Polis, åklagare och JK utreder behandlingen av narkosläkaren

I oktober friades den dråpåtalade narkosläkaren i Astrid Lindgren-fallet. När hon nu berättat om hur hon behandlats av polis och åklagare har ett flertal instanser lovat att utreda frågan.

27 december 2011

Polisen ska göra en internutredning med anledning av läkarens påståenden om att hon blev illa behandlad när hon greps och senare satt häktad.

– Det finns beskrivningar i läkarens redogörelse som gör att jag anser att det finns anledning för avdelningen för internutredningar att granska om fel har begåtts, säger Eva-Lotta Hedin, chefsjurist vid Rikspolisstyrelsen.

Även Riksåklagaren kommer att titta på fallet eftersom läkaren berättat om att hon tycker att polis och åklagare har haft svårt att förstå innebörden av medicinska fackuttryck.

Riksåklagaren kommer bland annat att träffa cheferna för Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket för att diskutera hur medicinska bedömningar ska kunna inhämtas och hanteras i sådana här fall.

Ett flertal anmälningar ligger också hos Justitiekanslern, JK, som kommer att granska fallet.

Det var i senaste numret av Läkartidningen som narkosläkaren berättade hela sin historia om vad som hände i samband med att hon greps, förhördes och åtalades för dråp.

I oktober friades läkaren av Solna tingsrätt och domen har inte överklagats av åklagaren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida