Sjukhustavla stulen någon gång de senaste 14 åren

Sjukhustavla stulen någon gång de senaste 14 åren
Det lär inte bli någon lätt uppgift för polisen att hitta taveltjuven. Illustration: Mostphotos

Det är inte bara patientsäkerheten som brister på många sjukhus. Även säkerheten gentemot tjuvar verkar vara si och så. Nyligen polisanmäldes att en tavla har stulits från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Problemet är att den kan ha försvunnit när som helst efter 1998.

Tavlan, som hängde utanför en hiss, ägs av Statens konstråd. Normalt sett placerar konstrådet bara ut tavlor och andra konstverk på statliga myndigheter. Men 1998 gjorde konstrådet ett misstag och hängde elva tavlor på landstingsägda Sahlgrenska universitetssjukhuset. Varför är det ingen som vet.

– Men konsekvensen har blivit att de här konstverken inte ingått i vår årliga inventering. Det var först i samband med ett lokalbyte på sjukhuset som det upptäcktes att tavlorna tillhör oss, säger intendent Henrik Orrje vid Statens konstråd.

Det här innebär att ingen egentligen vet när tavlan försvann. Enligt polisanmälan har tavlan försvunnit någon gång mellan lördagen den 1 augusti 1998 och måndagen den 20 februari 2012.

– Det kan ju ha varit någon anställd som har tagit med sig tavlan, när hon eller han har bytt jobb. Den kan också finnas hemma hos någon och då kanske den dyker upp när det här har publicerats, säger Henrik Orrje

Valhall III, som tavlan heter, är målad av konstnären Eva Dahlin. Den är 40 gånger 30 centimeter stor och köptes in för 4 500 kronor.

Henrik Orrje är dock glad över att det är den tavlan som försvunnit och inte en av de mer värdefulla konstverken som ingick i den Sahlgrenska samlingen. Exempelvis målningen Vårvinter av den kända konstnären Karin Mamma Andersson. Den värderas i dag till cirka en halv miljon kronor. Just den tavlan har Konstrådet nu beslutat ge ett nytt hem åt, nämligen Tessinska palatset i Gamla stan i Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida