Sjuksköterska kan åtalas för brott mot tystnadsplikten

Sjuksköterska kan åtalas för brott mot tystnadsplikten
Ivo har anmält sjuksköterskan till åklagarmyndigheten som tar ställning till om hon ska åtalas för brott mot tystnadsplikten. Arkivbild: Mostphotos

Riskerar fängelse för att ha lämnat ut avvikelser med patientuppgifter till journalist.

1 oktober 2015

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo har anmält en sjuksköterska för brott mot tystnadsplikten till åklagarmyndigheten. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.

Det hela började för två år sedan när sjuksköterskan skrev tre avvikelser eftersom en patient fick läkemedel som sjuksköterskan inte tyckte var bra behandling i ett palliativt skede.

Avvikelserna lämnades till medicinskt ansvariga sjuksköterskan, mas. Efter utredning beslutade verksamhetsledningen att ingen lex Maria-anmälan skulle göras.

Kontaktades av journalist

I våras, nästan två år senare, fick mas samtal från en journalist som ställde frågor om avvikelserna och nämnde patientens namn och personuppgifter. Mas blev förvånad över att journalisten hade uppgifterna, eftersom avvikelserna endast fanns i kopior hos kommunen då sjuksköterskan hade behållit originalen.

Patienten hade avlidit, men journalisten kontaktade även de anhöriga för att få hjälp med att få ut patientens journalanteckningar. Men de anhöriga ville inte medverka till det och reagerade, enligt Ivo, starkt på att journalistens kontaktförsök.

”Alla vägar stängda”

Mas gjorde en skrivelse till Ivo som har kontaktat sjuksköterskan. I ett yttrande säger sjuksköterskan att hon lämnade ut patientens uppgifter eftersom hon ansåg att det borde ha gjorts en utredning av händelsen. Hon upplevde att alla andra vägar var stängda och eftersom patienten var avliden och inte kunde skadas lämnade hon ut uppgifterna till en journalist.

Sjuksköterskan förklarar sitt agerande med att hon ville förhindra liknande händelser i framtiden. Hon är medveten om att hon riskerade sitt yrke, men ville ändå göra något.

Skäligen misstänkt

Inspektionen för vård och omsorg hänvisar till patientsäkerhetslagen som säger att myndigheten ska göra en åtalsanmälan om hälso- och sjukvårdspersonal begår ett brott som kan leda till fängelse.

Enligt Ivo är sjuksköterskan ”skäligen misstänkt” för att ha brutit mot tystnadsplikten, ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida