SOS-sjuksköterskan: Skönt att bli friad

SOS-sjuksköterskan: Skönt att bli friad

Rättegången i Stockholms tingsrätt avslutades för två veckor sedan. I dag kom den friande domen. Foto: Lars Nyman

Det har varit åtta månaders helvete, därför känns det skönt att det blev en friande dom. Det säger SOS-sjuksköterskan till Vårdfokus. Än har han inte läst hela domen och hur framtiden ser ut vågar han inte spekulera om i dag.

30 november 2011

– Det känns skönt att bli friad, men jag vill återigen poängtera att jag har följt medicinskt index. Jag hamnade på prio 3 för att jag trodde det var en panikattack, säger sjuksköterskan en timme efter att han fått den friande domen.

Han menar att i efterhand, när man har facit, är det lätt att inse att han gjorde en felbedömning.

– Men telefonrådgivning handlar om här och nu. I stunden där och då gjorde jag en annan bedömning.

Advokaten fick rätt

När rättegången avslutades sade sjuksköterskans advokat, Björn Hurtig, till Vårdfokus att han trodde att det som skulle avgöran var om man kunde visa att Emil Linell skulle ha överlevt om han hade fått ambulans.

Det visade sig att han fick rätt. Tingsrätten har en mycket omfattande redovisning av skälen till den friande domen. Det största utrymmet ägnas åt att klandra sjuksköterskan för att han inte skickade ambulans, vilket rätten anser är straffbart i sig. Men därefter konstaterar tingsrätten att eftersom ingen av de medicinskt sakkunniga har kunnat säga att Emil Linell med säkerhet skulle ha överlevt om han fått ambulans tidigt så är det inte bevisat att sjuksköterskan orsakat hans död.

Åtta månaders helvete

Sjuksköterskan tycker inte att han kan kommentera tingsrättens kritik mot hans agerande än.

Hur han ska gå vidare efter det här vet han inte. Det har varit ”åtta månaders helvete” som han inte hade klarat utan stöd från vänner och familj.

– Det jag är mest upprörd över är att Socialstyrelsen inte fick yttra sig innan det avgjordes i rätten. Misstag i vården ska inte avgöras i domstol, utan bedömas av Socialstyrelsen, säger han.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida