Stieg Larsson-priset till sjuksköterskan Anne Sjögren

Eldsjälen bakom Rosengrenska stiftelsen, sjuksköterskan Anne Sjögren, har fått Stieg Larsson-priset 2010 för sitt mångåriga engagemang för vård till gömda och papperslösa flyktingar.

Hon får det för sitt ”enträgna arbete med att ge vård till papperslösa flyktingar. Genom sitt mångåriga engagemang i Rosengrenska Stiftelsen har hon visat stort civilkurage och med kraft värnat de mänskliga rättigheterna”, heter det i prismotiveringen.”

Det är Norstedts,  förlaget som har gett ut Stieg Larssons Milleniumtrilogi, som tillsammans med Stieg Larssons far och bror har instiftat priset som ska delas ut till en person eller organisation som verkar i Stieg Larssons anda. Priset är på 200 000 kronor.

Rosengrenska Stiftelsen är en fristående verksamhet med medicinsk personal som hjälper gömda flyktingar ideellt. Verksamheten sköts genom en jourtelefon där gömda flyktingar får kontakt med vårdgivare i eller utanför den vanliga sjukvården.

 Anne Sjögren startade Rosengrenska stiftelsen tillsammans med barnläkaren Henry Ascher 1998. De drev stiftelsen helt ideellt fram till 2008 då de sökte en samarbetspart. Röda Korset gick in med finansiella medel och anställde då Anne Sjögren som idag är den enda anställda i stiftelsen.

En stor del av hennes arbete är att bedriva lobbyverksamhet för att påverka och lyfta fram de papperslösas situation. Hennes arbete består också i att se till att den mobila vårdmottagningen är bemannad. Några gånger per år inbjuder stiftelsen till föreläsningar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida