rättsligt

Tysk sjuksköterska döms för 85 mord

Tysk sjuksköterska döms för 85 mord
Niels Högel mördade patienter på sjukhus genom att förgifta dem med läkemedel. Bild: TT

Den tyska sjuksköterskan Niels Högel har dömts till livstids fängelse för 85 mord. Han räknas som Tysklands värsta massmördare under fredstid.

Den tyska sjuksköterskan var sedan tidigare dömd för mord på sex patienter. Som Vårdfokus rapporterat stod han nu åtalad för ytterligare 99 mord. Utredarna trodde att han kunde ha mördat betydligt fler.

Läs mer: Seriemördande sjuksköterska i ny rättegång

Det här är den tredje rättegången mot Niels Högel. Redan under första rättegångsdagen erkände han att han begått morden han stod åtalad för. Nu är rättegången slut och han har bevisats skyldig till 85 mord och dömts till livstids fängelse.

Kroppar har grävts upp

Enligt Dagens Nyheter har utredningen av mordfallen lett till att en stor mängd kroppar grävts upp ur gravar för att undersökas. I andra fall där misstanke om mord förekommit har det inte gått att bevisa då kropparna kremerats.

Niels Högel arbetade som akutsjuksköterska. Han injicerade patienter med mediciner som försatte dem i livshotande tillstånd, därefter försökte han rädda deras liv.

Psykologer har bedömt att han har en narcissistisk störning och fick kickar av berömmet och uppmärksamheten han fick vid upplivningsförsöken.

Läs också: Tecknen som kan avslöja om en sjuksköterska är en massmördare 

Tog allt större risker

Offren var mellan 34 och 96 år och vårdades av sjuksköterskan på sjukhusen  Oldenburg och Delmenhorst där han arbetade under åren 1999-2005. Trots att han med tiden kom att förknippas med allt fler dödsfall på sjukhuset i Oldenburg och trots att det fanns kritik mot honom från kolleger och ledning så inleddes aldrig någon utredning utan han kunde börja en anställning på sjukhuset i Delmenhorst.

Det var först efter att en kvinna krävt att hennes mors kropp skulle undersökas som omfattningen av Högels gärningar började avslöjas.

Niels Högel menar att på slutet ville han åka fast och tog allt större risker. Ibland förgiftade han patienter i närvaro av kolleger, som inte reagerade.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida