Vårdförbundet: Vårdval behöver utredas bättre

Uppdraget för primärvården måste vara noga definierat och redan införda vårdvalsystem bättre analyserade innan ett system med fri etableringsrätt införs, anser Vårdförbundet.

Vårdförbundet anser att tidsramen är på tok för snäv för det obligatoriska vårdval, som utredningen Vårdval i Sverige föreslår. Förslaget innebär att alla patienter får rätt att välja vårdgivare och att landstingen tvingas acceptera fri etableringsrätt. Tanken är att förslaget ska vara genomfört i slutet av nästa år.

I sitt remissvar har Vårdförbundet inte i grunden några invändningar mot en ökad valfrihet för patienten. Men saker och ting tas i fel ordning. Först borde det vara definierat vilket uppdrag primärvården ska ha. Det borde också göras en ordentlig utvärdering av de system med fritt vårdval som redan har införts i flera landsting.

I delbetänkandet talas det nästan uteslutande om allmänläkarna. Frågan är i vilken utsträckning även distriktssköterskverksam­heterna, mödra- och barnhälsovården och kommunernas primärvård berörs av förslaget, liksom förebyggande primärvård och rehabilitering.

Vårdförbundet efterlyser också en analys av de problem med kontinuitet och tillgänglighet som finns inom dagens primärvård. Utredningen har inte övervägt några andra alternativ än fri etablering för att lösa dessa problem.

»Vi vet inte om fri etablering är den bästa lösningen eller om det verkligen leder till bättre vård och tillgänglighet«, skriver förbundet.

I utredningen föreslås ett slopande av kravet på att den fasta läkarkontakten ska vara specialist i allmänmedicin. Det har Vårdförbundet ingenting emot, men i stället för en fast läkarkontakt anser förbundet att patienten bör ha rätt till en fast vårdkontakt. Beroende på individens behov kanske hon eller han har större nytta av att ha en sjuksköterska eller paramedicinare som sin fasta vårdkontakt. Detta är en synpunkt som delas av Socialstyrelsen och ssf.

Inte oväntat avvisas vårdvalsförslaget helt av sjukvårdshuvudmännen. Endast Stockholms läns landsting välkomnar en tvingande lagstiftning. Tvånget anses inskränka det kommunala självbestämmandet.

Läkarförbundet däremot är så positivt till förslaget att det föreslår att särskilda sanktioner ska införas mot de landsting som inte inför etableringsfrihet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida