visselblåsartjänst

Vårdpersonal startar egen tjänst för att anmäla fusk

Vårdpersonal startar egen tjänst för att anmäla fusk
Vårdpersonal i Stockholms läns landsting saknar bra vägar för att anmäla fusk och oegentligheter. De har nu startat en egen visselblåsartjänst. Arkivbild: Mostphotos

Vårdpersonal inom Stockholms läns landsting har lanserat en anonym visselblåsartjänst som ska göra det lättare att anmäla misstänkt bristande vårdkvalitet och ekonomiska oegentligheter.

24 november 2017

Den nya tjänsten heter vardfusk.se och har enligt Dagens Medicin startats av fyra personer anställda inom Stockholms läns landsting, SLL. På sajten kan vem som helst lämna anonyma tips om misstänkta fel. Uppgifterna skickas sedan till hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Läs även: Expert kritisk till Karolinskas anonyma visslartjänst

Initiativtagarna menar att det förekommer mycket fusk som aldrig kommer allmänheten eller ansvariga till kännedom. Det kan exempelvis röra sig om vårdgivare som systematiskt väljer en felaktig diagnoskod för att få högre ersättning, orimlig receptförskrivning eller brott mot gällande avtal.

Svårt att få gehör

Även om vårdpersonal får kännedom om sådana problem är det i många fall svårt att ta det vidare. Dels för att SLL i dagsläget inte har en egen visselblåsartjänst. Den som vill anmäla något behöver därför hitta andra vägar. Men det kan vara svårt att få gehör, och det kan vara en tidsödande process att nå fram till rätt person, som har möjlighet att ta tag i saken. I andra fall kan det upplevas som obehagligt att i eget namn påtala felaktigheterna för sin chef.

– Man känner sig som en förrädare. Det är sådana känslor som man också måste umgås med samtidigt som man ringer runt och försöker få tag på folk, säger en av initiativtagarna, som vill vara anonym, till Dagens Medicin.

Officiell tjänst på gång

Han säger att vardfusk.se endast har startats för att få stopp på oegentligheter. Det handlar inte om att svartmåla vare sig privat eller offentlig vård. Det bästa enligt honom vore om landstinget startade en egen liknande tjänst.

Just det kan nu vara på gång. Landstinget ska nyligen ha fattat ett beslut om att införa en visselblåsarfunktion, rapporterar Dagens Medicin. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida