11 500 svenskar vill se utredning om papperslösas vård på remiss

 Omkring 11 500 enskilda personer har skrivit på Rätt till vård-initiativets namninsamling som kräver att regeringen skickar utredningsförslaget Vård efter behov och på lika villkor på remiss. På fredag lämnas namnunderskrifterna till socialdepartementet.

Rätt till vård-initiativets namninsamling som krävde att regeringen skickar utredningsförslaget Vård efter behov och på lika villkor på remiss är avslutad. Cirka 11 500 enskilda har skrivit på uppropet, förutom de 62 organisationer som har anslutit sig till nätverket. Vårdförbundet är en av dem.

Namninsamlingen startade i mitten av november förra året och på fredag kommer underskrifterna att överlämnas till socialminister Göran Hägglunds statssekreterare Karin Johansson.

Det var i slutet av maj förra året som utredningen Vård efter behov och på lika villkor – en mänsklig rättighet lämnade sitt betänkande till Socialministern Göran Hägglund. Utredningen hade tillsatts i januari, efter att ha fördröjts i flera år för att migrationsminister Tobias Billström (M) och socialminister Göran Hägglund (KD) var oeniga om hur direktiven skulle formuleras.

Ensamutredaren Erna Zelmin föreslog att rätten till vård ska gälla alla papperslösa och asylsökande oavsett ålder från och med den första januari 2013.

– Mina förslag innebär en mer ändamålsenligt lag, färre dilemman för personalen och att vi lever upp till våra åtaganden om rätten till hälsa i de mänskliga rättigheterna, sa Erna Zelmin på presskonferensen i Rosenbad samma dag.

Men efter det krävde migrationsministern kompletterande utredningar och sedan dess har ingenting hänt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida