500 tågade i Luleås första pridefestival

500 tågade i Luleås första pridefestival
Personalen från hbt-certifierade vårdcentralen Porsö deltog självklart i Luleås första pridefestival. Från vänster ses distriktsläkaren Anna-Lena Zakari, biomedicinska analytikern Eva Heino, ditriktssköterskan Sara Dahlén Rönnqvist, utvecklingsstrategen Tanya Jendersen samt distriktssköterskan Linda Nilsson. Foto: Ulrika Vallgårda

Närmare 500 personer tågade genom Luleå i helgen — i stadens första pridefestival. Några av deltagarna representerade landstingsdrivna Porsö vårdcentral, som hbt -certifierades för två år sedan.

– Det kändes jättebra att vara med, säger distriktssköterskan Sara Dahlén Rönnqvist som fanns med i tåget.

Pridefestivalen är inte längre enbart en företeelse i storstäder som Stockholm och Göteborg utan har spridit sig ut till andra orter i landet. Tredje helgen i juni var det Luleås tur. Solen sken över Stadsparken, där festivalen hade sitt centrum. Unga som gamla viftade med sina regnbågsflaggor i paraden genom stan.

Certifierad vårdcentral

Vid en monter stod personal från Porsö vårdcentral och informerade om hur de arbetat med hbt-frågor sedan de genomgick en hbt-certifiering för två år sedan.

Idén väcktes när vårdcentralens barnmorska fick syn på en artikel i Vårdfokus om en ny rapport från Folkhälsoinstitutet. Där framgick det att homosexuella, bisexuella och transpersoner hade sämre hälsa än genomsnittet, samtidigt som de drog sig för att söka vård. I artikeln fanns också tips om RFSL:s hbt-certifiering.

Personalen på Porsö vårdcentral bestämde sig omgående för att anmäla sig till utbildningen.

– Vi ville lära oss ett normkritiskt tänkande, det kan man ha nytta av i mötet med alla patienter, inte bara hbt-personer. I vårt område bor till exempel många invandrare som vuxit upp i länder med ett annat normtänkande än i Sverige, säger Anna-Lena Zakari, distriktsläkare och verksamhetschef.

Skeptiska

Men en del var skeptiska.

– De sa att det är väl självklart att man ska bemöta alla lika. Det håller inte vi med om. Bemötande ska inte ske utifrån någon standard utan utifrån den enskilda människans behov.

Ett bra bemötande är a och o för en korrekt bedömning och behandling, säger Anna-Lena Zakari.

I dag är vårdcentralens dörrar prydda med regnbågsdekaler och i receptionen står en regnbågsflagga.

– Redan i och med det tror jag vi har rivit en barriär. Folk som söker vård hos oss vet att de inte behöver förklara en massa om sin sexuella läggning, säger distriktssköterskan Sara Dahlén Rönnqvist.

De har också märkt att helt nya människor sökt sig till vårdcentralen efter certifieringen.

– De tycker det är bra att man är öppen i sitt tänk, säger distriktssköterskan Linda Nilsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida