Privat vård

Alliansen i Stockholm vill privatisera ytterligare ett sjukhus

Alliansen i Stockholm vill privatisera ytterligare ett sjukhus
En upphandling av ytterligare ett akutsjukhus i Stockholms län gynnar både patienter och personal anser Anna Starbrink. Foto: Anna Molander

Alliansen i Stockholms läns landsting har börjat förbereda för att privatisera ytterligare ett akutsjukhus i huvudstaden. Tanken är att upphandlingen ska genomföras under nästa mandatperiod.

10 augusti 2016

Det avslöjar hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) i en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle i dag.

I dag finns det bara två exempel på akutsjukhus som drivs av någon annan än sjukvårdshuvudmannen (landstinget/regionen): Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och Bollnäs sjukhus.

”Ett akutsjukhus i privat regi är inget mål i sig. Målet är alltid den bästa möjliga vården för patienterna. För patienten som behöver vård spelar det nog mindre roll vem som driver sjukhuset – det viktiga är att få rätt vård, i tid, och helst i en trevlig miljö där också personalen trivs. Vi vill ta hjälp av fler vårdgivare som kan få vårdens resurser att räcka till fler patienter. Och vi ser gärna att landstinget får ännu mer konkurrens som arbetsgivare!”, skriver Anna Starbrink.

Socialdemorkaterna i Stockholm anser att ytterligare privatiseringar av akutsjukhus i Stockholm är fel väg att gå.

”Det är positivt att S:t Görans sjukhus fungerar bra och har arbetsmetoder som fler sjukhus kan lära av. Men för att kostnaderna ska minska och personalen få drägligare arbetssituation på alla akutmottagningar, så krävs politiskt ansvar för förbättringar av hela akutsjukvården. Det finns en gammal övertro på att ytterligare privatiseringar ska stå för lösningen på alla sjukvårdens problem när landstinget istället behöver nya satsningar på personal och patienter”, säger oppositionsfinanslandstingsråd Erika Ullberg (S) i ett pressmeddelande.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida