Amnesty fördömer domarna i Bahrain: Mörk dag för rättvisan

"Upphäv omedelbart domarna mot de nio sjuksköterskor och läkare i Bahrain som inte friades av appellationsdomstolen i går." Det kräver nu Amnesty. De vill också se en utredning av tortyranklagelserna.

Som Vårdfokus berättade i går blev hälften av de arton läkare och sjuksköterskor fria som hade dömts till långa fängelsestraff för påstådda hemliga möten och för att de skulle ha uppmanat till att störta regimen med våld. Sjuksköterskornas internationella organisation, ICN, var lättad över att hälften av de dömda friades, men orolig för dem som bara fick sina straff mildrade.

Fler insatser behövs

Amnesty konstaterar att gårdagen var en mörk dag för rättvisan i Bahrain. Inga bevis har presenterats för att de vårdanställda skulle ha begått något brott. ”Åtalen är grundlösa och helt klart politiskt motiverade. Sjukvårdspersonalens enda ’brott’ är att de under mycket krävande förhållanden försökt rädda livet på skadade demonstranter.”

Ghassan Dhaif som fick sitt straff för ”olagliga möten”, ”anstiftan till hat mot annan sekt” och ”kidnappning i terroristsyfte” sänkt från 15 till 1 års fängelse konstaterade efter domen att sänkningen gjordes tack vare internationella påtryckningar.

–Men det behövs fler insatser innan vi kan bli friade från alla anklagelser, sa han.

Fördömde övervåldet

HassibaHadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Nordafrika- och Mellanösternavdelning anser att gårdagens domar än en gång visar det verkliga skälet till att sjuksköterskorna och läkarna greps:

– Deras kraftfulla fördömanden i internationella medier av det övervåld som säkerhetsstyrkorna använde mot fredliga demonstranter. Och att de använde sin rätt till yttrandefrihet och mötesfrihet när de själva deltog i demonstrationer och protestmöten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida