Amnesty uppmanar världen att kräva rättvisa rättegångar i Bahrain

Rättegången mot de sjukvårdsanställda i Bahrain, som står anklagade för att ha stöttat landets rebellstyrkor, har fortsatt i civil domstol. Nu kommer nya uppgifter om att de utsatts för tortyr. Amnesty international uppmanar till en världsomfattande protestaktion.

26 oktober 2011

Organisationer världen över uppmanas av Amnesty international att ge sitt stöd till de 20 sjukvårdsanställda i Bahrain som står anklagade för att ha vårdat rebeller och spridit ”sekteristiskt hat”.

Bland annat har det kommit uppgifter om att sjukvårdspersonalen under tortyr ska ha tvingats skriva under bekännelser. Därför vill Amnesty att organisationerna kräver av landets beslutsfattare att myndigheterna omedelbart tillsätter en oberoende utredning av anklagelserna.

Varnar för orättvis rättegång

Sjukvårdspersonalen står inte längre inför rätta i en militärdomstol. Men även om ärendet har tagits över en civil domstol och även om en del anklagelser har lagts ner så varnar Amnesty för att rättegången kan bli orättvis.

Rättegången i den civila domstolen inleddes den 23 oktober och pågick i 30 minuter. 17 av de anklagade, som alla hade släppts mot borgen, fanns på plats. Liksom journalister, representanter från lokala organisationer och ambassadanställda.

Tre anklagelser nedlagda

Enligt Amnesty international har tre av de anklagelser som riktades mot de sjukvårdsanställda lagts ned. De anklagas inte längre för att ha spridit hatpropaganda om regeringen och inte heller för att spridit falsk information. Även anklagelsen om att de har uppmanat andra till lagbrott har lagts ned.

Andra allvarliga anklagelser står däremot fast.  Exempelvis innehav av illegala vapen och ockupation av statlig byggnad – där man menar sjukhuset som stormades av regeringsstyrkor.

Nästa rättegång är planerad till den 28 november.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida