äldreomsorg

Cykeln som ger äldre möjlighet att komma ut

Cykeln som ger äldre möjlighet att komma ut
Några medarbetare får utbildning i höst, men projektet startar i full skala våren 2017. Foto: Niclas Alsö, Linköpings kommun

Som tredje svenska kommun ansluter sig Linköping till konceptet "Cykling utan ålder" som ska ge äldre och funktionshindrade möjlighet att komma ut på cykelutflykter.

”Cykling utan ålder” har sina rötter i Danmark. Konceptet syftar till att personer inom kommunens äldre- och funktionshinderomsorg får möjlighet att komma ut. Under cykelutflykterna får de frisk luft, ser nya vyer och upplever andra miljöer än de vardagliga.

– Det är viktigt att våra äldre känner att de har en meningsfull vardag. Människor i alla åldrar mår bra av att vara utomhus. Vi ser ”Cykling utan ålder” som ett sätt att öka livskvaliteten hos de äldre, genom att de får möjlighet att komma ut, säger Mikael Sanfridson (S), kommunalråd och ordförande för äldrenämnden.

Cyklarna är rickshawliknande elcyklar med sufflett och benskydd. Varje cykel har plats för två passagerare. Linköping har köpt tre cyklar som placeras på olika vårdboenden i kommunen. Volontärer, anhöriga eller personal kan vara medföljare på utflykterna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida