De får Nobels fredspris för kampen mot sexuellt våld
Nobels fredspris går i år till den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege och den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad. Båda har vigt sina liv åt att hjälpa och ge röst åt kvinnor som utsätts för sexuellt våld i krigssituationer.
– Det som driver mig är den kongolesiska kvinnans obändiga kraft. Trots att det mesta vilar på hennes axlar har de ett fantastiskt mod och en enorm kampvilja. Deras mod smittar av sig på mig. Därför vill jag dedicera resten av mitt liv till dessa kvinnor och deras mod och till alla som vi hittills inte lyckats rehabilitera.
Det sade den kände läkaren Denis Mukwege i ett reportage som Vårdfokus publicerade 2009 och där röntgensjuksköterskan Kerstin Åkerman berättade hur det var att arbeta för honom på Panzisjukhuset.
Läs reportaget här: Drömmen är att bli fri från ondskan
Denis Mukwege är chef för Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa. Det är ett specialsjukhus som med svenskt bistånd byggts för att behandla kvinnor, barn och till och med spädbarn som drabbats av svåra skador efter att ha blivit våldtagna och misshandlade av kongolesiska soldater.
Hölls som sexslav
Den andra fredspristagaren är yazidiskan och människorättsaktivisten Nadia Murad, som i augusti 2014 kidnappades och hölls i som sexslav av terrororganisationen IS. Hon var då 21 år och en av de cirka 3 000 yazidiska flickor som våldtogs och misshandlades av IS.
Efter tre fasansfulla månader lyckades hon fly. Hon har sedan dess oförtröttlig och offentligt vittnat för världen om vad hon och hennes yazidiska medsystrar utsattes för. För två år sedan utsågs hon till FN:s första ambassadör för återupprättandet av värdigheten hos kvinnor som överlevt trafficking.