Emil-fallet: SOS-sjuksköterskan åtalas för vållande till annans död

Den SOS-sjuksköterska som hanterade larmet från Emil Linell i januari i år åtalas för grovt vållande till annans död.

– Via förhör och teknisk bevisning har vi fått en god uppfattning om händelseförloppet. Med facit i hand kan vi konstatera att 23-åringen aldrig fick en ambulans trots att det fanns lediga resurser, säger Joakim Hammar, utredare, specialbrottsgruppen.

Ett annat alternativ hade enligt polisen varit att åtala för tjänstefel, men brottet är inte tillämpligt för en sjuksköterska på SOS Alarm.

Tjänstefel inte tillämpligt

– Händelsen anmäldes som tjänstefel. Men SOS-sjuksköterskornas verksamhet faller under socialtjänstlagen och där är inte begreppet tillämpligt, så det fick bli vållande till annans död, säger han.

Grovt vållande till annans död kan vid fällande dom i teorin ge upp till sex års fängelse.

– Det är ett oaktsamhetsbrott och alla förstår väl att det inte var meningen att det skulle sluta så här, så jag tror inte maxstraffet är aktuellt hur som helst, säger Joakim Hammar.

Det var den 30 juli som 23-årige Emil Linell ringde SOS och ville ha en ambulans. Den misstänkta SOS-sjuksköterskan bedömde att larmet inte var akut nog, att mannen drabbats av panikångest och lät därför bli att skicka ambulans. Kort därefter hittade en granne Emil Linell död.

”Unik och tragisk händelse”

SOS Alarm har tidigare sagt att ansvaret för det inträffade ligger helt hos sjuksköterskan, som inte följde de rutiner som finns.

– Det är en unik och tragisk händelse. Det som jag tror gör att många kommer att följa åtalet är frågan om ansvarsfördelningen inom vården, som jag tror är en stor och komplicerad fråga, säger Sverker Petersson, presskontakt vid SOS Alarm.

Sjuksköterskan har sedan tidigare, i samråd med sin advokat, valt att inte kommentera händelsen.

Händelsen är även anmäld enligt lex Maria.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida