Fyra av tio asylsökande får ingen hälsoundersökning

Fyra av tio asylsökande får ingen hälsoundersökning
Förra året nådde landstingens hälsoundersökningar fler asylsökande, men fortfarande är deltagandet lågt. Arkivbild: Mostphotos

Rädsla, flytt och dålig information - orsakerna är många till varför inte alla får det de har rätt till.

Hälsoundersökningen för asylsökande är till för att upptäcka smittsamma sjukdomar, ta reda på om den asylsökande behöver någon vård och informera om svensk sjukvård och hur den fungerar.

Dålig information

Sveriges Radios ekoredaktion har frågat landstingen hur många hälsoundersökningar de genomförde förra året och jämfört resultatet med Migrationsverkets uppgifter över hur många asylsökande varje län tagit emot. Undersökningen visar att fyra av tio asylsökande inte blev hälsoundersökta under förra året.

Att nästan hälften inte deltog i hälsoundersökningen förra året kan bero på att landstingen och Migrationsverket är dåliga på att informera om syftet med hälsoundersökningen, säger Robert Jonzon på Folkhälsomyndigheten som leder ett projekt för att få fler asylsökande att hälsoundersökas.

Osäkerhet och rädsla

Att inte veta hur den information som kommer fram används vid asylprövningen kan också göra att en del inte vågar delta. Många hinner också flytta från mottagarlänet innan de får en kallelse.

Tidigare sändes kallelserna dessutom ut på svenska. Sveriges kommuner och landsting (SKL) uppger till Ekot att de asylsökandes deltagande har legat på 46 procent i flera år, men programmets undersökning visar att det genomfördes fler hälsoundersökningar förra året jämfört med tidigare år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida