Högskoleverket inventerar utbildning i mänskliga rättigheter
Från hösten 2007 ska den som blir barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska eller sjuksköterska ha kunskaper om de mänskliga rättigheterna. Nu inventerar Högskoleverket hur utbildningarna tillgodoser kravet.
I dagarna skickar Högskoleverket, HSV, ut en enkät till ett urval universitet och högskolor. Verket vill ha svar på tio specifika frågor om på vilket sätt de olika utbildningarna inom vårdområdena ser till att studenterna får kunskaper om de mänskliga rättigheterna.
Bakgrunden är ett uppdrag från regeringen Persson. Den ena delen i uppdraget innebar att skriva in kravet på kunskaper om de mänskliga rättigheterna i examensordningarna. Det genomfördes alltså förra hösten. Nu är det så dags för den andra delen: att se hur de mänskliga rättigheterna beaktas i utbildningarna.
Juridikutbildningarna bäst
Per-Gunnar Rosengren, utredare på HSV, vet förstås inte hur det är innan enkäten besvaras. Men han hänvisar till en undersökning som gjordes av Vetenskapsrådet för några år sedan. Den visade att frågan om de mänskliga rättigheterna var väl tillgodosedd inom den juridiska forskningen men sämre inom andra områden.
– Och det finns väl skäl att tro att forskning och utbildning går hand i hand när det gäller detta, säger han till Vårdfacket.
Lärare borde finnas
Han säger också att det finns ett stort urval kurser och masterutbildningar på temat mänskliga rättigheter vid universitet och högskolor.
– Det är väl i och för sig ingen indikation på att utbildningen ges inom de olika programmen på vårdområdet. Men det ger i alla fall förutsättningar att ta in lärare som har kompetens på området i utbildningarna, säger han.
De 28 universitet, högskolor och enskilda utbildningsanordnare som har fått enkäten har till den 15 oktober på sig att besvara den. HSV ska lämna sitt svar till regeringen senast den 15 december.