lagförslag

Karensavdrag mer rättvist vid sjukdom

Karensavdrag mer rättvist vid sjukdom
Karensavdrag som blir detsamma oavsett vad du skulle haft för arbetspass ska ersätta den nuvarande karensdagen. Arkivbild: Getty Images

Nu lägger regeringen fram förslaget om att ersätta karensdagen med ett karensavdrag. Karensdagen har slagit hårt mot de som råkar bli sjuka när de haft ett långt arbetspass på obekväm arbetstid.

Ett karensavdrag på 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning ska ersätta karensdagen. I går lämnade regeringen ett lagförslag till riksdagen.

Förslaget berör många som arbetar i bland annat vården på oregelbundna arbetstider. Så som karensdagen fungerar idag innebär det att det kan bli väldigt kostsamt för den som blir sjuk under en dag då de skulle arbetat ett långt arbetspass på obekväm arbetstid. Karensavdraget blir detsamma oavsett när du blir sjuk.

Exakt hur karensavdraget ska beräknas kommer att bestämmas i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter för att kunna passa olika yrkesgrupper så väl som möjligt. Därför kommer det att införas först förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida