Krav på papperslösas rätt till god vård lämnades till regeringen

Vård är en mänsklig rättighet som även gäller papperslösa och flyktingar. Det var budskapet när nätverket Rätt till vård, där bland annat Vårdförbundet ingår, i dag lämnade över 12 000 namnunderskrifter till socialdepartementet.

17 februari 2012

Pia Arndorff som är vice ordförande i Vårdförbundet var med vid överlämnandet och tycker att det känns bra att ha agerat i frågan.

– Men visst känner jag en besvikelse över att regeringen är handlingsförlamad och det inte händer något. Nu ska vi fortsätta arbeta tillsammans med de 61 andra organisationerna i Rätt till vård, säger Pia Arndorff.

Uppmärksammar utredning

Rätt till vård vill uppmärksamma att utredningen ”Vård efter behov och på lika villkor – en mänsklig rättighet” som blev klar i maj förra året ännu inte har skickats ut på remiss, som är den vanliga ordningen. Utredningen handlar om hur vården av papperslösa och asylsökande ska fungera.

Anledningen till fördröjningen är att alliansen inte är överens i frågan. Socialministern Göran Hägglund (KD) och migrationsministern Tobias Billström (M) har olika åsikter.

Ingen risk för invasion

Risken att Sverige skulle invaderas av vårdflyktingar om reglerna blev mer liberala är obefintlig, enligt Pia Arndorff.

– Nej, forskning visar att bara fem procent av dem som kommer till Sverige gör det för att söka vård. Samma siffra gäller i länder där reglerna är liberalare, som i Spanien, säger hon.

Nätverket Rätt till vård består bland annat Röda korset, Amnesty och Rädda Barnen, Sveriges Kristna Råd, LO, TCO och Saco, olika intresseorganisationer, politiska organisationer och flertalet organisationer för vårdprofessionerna.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida