Västmanland

Landsting i katastrofläge efter vattenläcka

All planerad verksamhet vid Västmanlands sjukhus i Köping ställdes in under förmiddagen och akuta transporter styrdes om till Västerås. På eftermiddagen var vattenläckan lagad.

Vid 14-tiden på eftermiddagen var vattenläckan lagad och vattnet kunde så sakta släppas på igen. Kommunen uppmanar dock alla att till en början koka vattnet innan användning.

Det var klockan 02.20 i natt som tekniska kontoret i Köping rapporterade att en vattenläcka hade upptäckts på Ekorrvägen. En stor ledning hade gått sönder och stora mängder rann ut från vattentornet.

I dag på morgonen saknades vatten i hela kommunen. Landstinget gick därför upp i katastrofläge och beslutade att stänga ner all planerad verksamhet i Köping.

Alla planerade operationer vid Västmanlands sjukhus i Köping var inställda. Akuten hade också stängt. Patienter med akuta hälsotillstånd skickades med ambulans till akuten på sjukhuset i Västerås.

– Där är ingen fara för patienternas hälsa. Hittills har belastningen på akuten i Västerås inte påverkats särskilt mycket. Eventuellt får vi senare transportera inneliggande patienter till Västerås, men där är vi inte än sade Kjell Nylund, pressansvarig på landstinget, till Vårdfokus på förmiddagen.

Nödvatten beställdes från andra kommuner i närheten. Utanför akuten på sjukhuset i Köping ställdes en tank med vatten som personalen kunde hämta till de inneliggande patienterna. Även toaletterna spolades med vattnet från vattentanken.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida