värdebaserad vård

Miljonerna fortsätter rulla till konsultbolag

Miljonerna fortsätter rulla till konsultbolag
Karolinskas sjukhusdirektör Melvin Samsom säger att konsultbolaget hjälpt Karolinska att "optimera arbetssätt". Foto: Stefan Bohlin.

Trots att Karolinska universitetssjukhuset i våras sade upp avtalet med konsultbolaget Boston consulting group har de fakturerat över 27 miljoner kronor i år. Vad Karolinska har fått ut av det är oklart, enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort.

Det saknas specifikationer för de fakturor som Boston consulting group skickat till Karolinska universitetssjukhuset, uppger DN. När tidningen i en intervju ber sjukhusdirektören Melvin Samsom att berätta vad sjukhuset fått för pengarna säger han:

– De har hjälpt oss med administration, att diskutera sättet vi vill organisera oss och underlättat många workshops vi haft för att få alla människor runt bordet att diskutera nya arbetssätt.

Men vad Karolinska rent konkret fått ut av de 27,7 miljoner kronor som man betalat konsultbolaget i år har sjukhusdirektören svårt att svara på.

– Jag kan inte svara på det just nu, säger han till DN.

Dagens Nyheter har, precis som Vårdfokus tidigare, granskat Karolinska och Boston consulting group som varit drivande när sjukhuset infört managementmodellen värdebaserad vård. Sedan 2011 har konsultbolaget fakturerat Karolinska 257 miljoner kronor.

När Vårdfokus granskade bolaget för två år sedan var deras timpris 2 300 kronor.

Läs också: Konsulternas överdrag motsvarar 400 sjuksköterskor

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida