Manifestation

”Politiker – ni måste lyssna på personalen”

”Politiker – ni måste lyssna på personalen”
Sjuksköterskan Charlotta Dickman, till höger, var en av initiativtagarna till manifestationen utanför Landstingshuset i Stockholm. Foto: Maria Ejd

Nätverket "En annan vård är möjlig" anordnade en drop-in manifestation utanför Landstingshuset i Stockholm på Alla hjärtans dag. Deras krav var tydligt: "Fler vårdplatser är nödvändigt".

En grupp läkare, sjuksköterskor och undersköterskor har spänt upp en banderoll utanför Landstingshuset i Stockholm. Det är drop-in-manifestation på initiativ av nätverket ”En annan vård är möjlig”.

Därinne har landstingsfullmäktige möte. Demonstranterna hoppas få upp politikernas ögon för att något måste göras åt vårdplatsbrist och sönderstressad personal.

En undersköterska säger: ”Vi hinner varken äta frukost eller lunch under våra arbetsdagar”. En annan säger att hon skäms när hon går hem klockan fyra när arbetsdagen är slut – för det finns så mycket kvar att göra.

Vill ha inflytande

En landstingspolitiker från Vänsterpartiet stannar till för att ge sitt stöd och Charlotta Dickman, specialistsjuksköterska och en av initiativtagarna till manifestationen, säger till henne att personalen måste få inflytande över hur vården organiseras.

– Ni måste lyssna på oss, för något måste göras nu. Operationer ställs in och patienter skadas, till och med dör, för att det inte finns tillräckligt med vårdplatser, säger hon.

Tre frågor vill hon ha svar på av politiker med ansvar:

  • Hur ser ni på att patienter skadas och dör på grund av vårdplatsbrist?
  • Hur ser ni på att vården bedrivs ineffektivt på grund av överbeläggningar?
  • Hur ser ni på att sjukskrivningstalen ökar bland vårdpersonalen?

När mörkret börjar lägga sig över parken utanför Landstingshuset kom landstingspolitiker från Vänsterpartiet och från Alliansen ut. De säger att fler närakuter ska öppnas och att en satsning för att öka antalet vårdplatser har gjorts.

Fortsatt kamp

Charlotta Dickman var inte helt missnöjd med kvällen.

– Politikerna kom i alla fall ut och lyssnade på oss. Alla frågor blev inte ställda, men vi var tydliga med att något måste göras. De tog debatten och jag tror att vårt budskap gick fram.

Men hon och de andra i nätverket fortsätter kampen för en rimligare vårdmiljö – både för patienter och personal.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida