vårdpolitik

Politiker hoppar av efter bb-striden i Sollefteå

Politiker hoppar av efter bb-striden i Sollefteå
Protesterna mot bb-nedläggningen har varit omfattande. I kväll sänder SVT:s Uppdrag granskning ett reportage om sjukhusstriden. Foto: TT

Flera landstingspolitiker väljer att lämna politiken efter att ha blivit utsatta för hatmail och dödshot på grund av sitt ställningstagande i den infekterade bb-frågan. I kväll sänder SVT:s Uppdrag granskning ett reportage om sjukhusstriden.

10 januari 2018

– Det är ett hot mot demokratin. Att politiker väljer att inte ställa upp till omval och i längden blir det svårt att rekrytera nya såklart. Det är inte alls bra, säger Mats Jonsson, säkerhetschef på landstinget Västernorrland, till SVT.

Nio förtroendevalda landstingspolitiker lämnar politiken och ytterligare tre överväger att hoppa av. Tre politiker uppger dessutom att de utsatts för våld på grund av sitt ställningstagande i bb-frågan, visar en undersökning som Uppdrag granskning gjort inför det reportage som sänds ikväll.

I den grupp som röstade nej till nedläggningen av bb är det 31 procent som berättar om obehagliga påtryckningar medan hela 81 procent gör det i gruppen som röstade ja.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida