Statistik

Så många vårdas på sjukhus för svampförgiftning

Så många vårdas på sjukhus för svampförgiftning
Antalet samtal till 112 och Giftinformationscentralen om svampförgiftningar har ökat de senaste veckorna rapporterar SOS Alarm. Foto: Getty Images

I genomsnitt 40 personer läggs in på sjukhus varje år på grund av svampförgiftning. Det visar en sammanställning av Socialstyrelsens statistik från de senaste tio åren. Majoriteten av sjukhusvistelserna rör mindre allvarliga förgiftningar, enligt Anna Myrnäs, läkare på Giftinformationscentralen.

– Varje år blir ungefär fem till tio personer förgiftade av lömsk eller vit flugsvamp, som kan vara dödliga, samt samt en eller två av de njurskadande svamparna, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Statistiken från Socialstyrelsen visar endast fall där en läkare på ett sjukhus har ställt diagnosen ”toxisk effekt av förtärd svamp”. Besök på akutmottagning eller inom annan specialiserad öppenvård ingår inte.

Flest i Stockholm

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

I statistiken sticker Jämtlands län ut, med bara två konstaterade sjukhusfall på tio år. I Blekinge, med bara något fler invånare, vårdades 18 svampförgiftade på sjukhus under samma period. Totalt i Sverige mellan 2009 och 2018 rör det sig om 397 patienter.

Det finns bara en handfull svampar i Sverige som är extremt giftiga. Men att äta någon av de mindre giftiga svamparna kan vara nog så otrevligt.

– Man kan bli otroligt dålig i magen. En del kan må så illa att de måste läggas in någon dag på sjukhus. Det gäller kanske främst äldre eller andra lite klenare patienter, säger Anna Myrnäs till Nyhetsbyrån Siren.

Hantering och hygien viktigt

Det kan också vara svårt att skilja vissa fall av svampförgiftning från vanlig magförgiftning, som man kan få av svamp som har blivit dålig.

– Svamp är en känslig matvara som bör rensas och hanteras direkt när man kommer hem. Jag brukar säga att svamp ska hanteras ungefär på samma sätt som köttfärs, säger Anna Myrnäs till Nyhetsbyrån Siren.

De giftigaste svamparna skiljer sig från mindre farliga varianter genom att deras gift verkar långsamt. De potentiellt dödliga svamparna vit flugsvamp och lömsk flugsvamp kan smaka bra och man märker ofta inte av symptomen förrän efter omkring tolv timmar. Vanligtvis yttrar sig förgiftningen först som magsmärtor med kräkningar och svåra vattentunna diarréer. Då är det av största vikt att komma till sjukhus.

– Efter tolv timmar är det för sent att magpumpa. På sjukhus kommer man att få dricka kol flera gånger under de närmaste dygnen och man får två olika sorters motgifter för att skydda framför allt levern, säger Anna Myrnäs till Nyhetsbyrån Siren.

Information på olika språk

Vid misstanke om att man har fått i sig en olämplig svamp rekommenderar Anna Myrnäs att först ringa Giftinformationscentralen, på direktnummer eller via 112, för att få vägledning. Hittills i år har informationscentralen rekommenderat sjukhusvård till 18 personer som misstänkts ha fått i sig någon av de giftigaste flugsvamparna, vilket är ovanligt många.

– Man ska alltid vara säker på vad för svamp man äter och lära sig de svenska giftsvamparna. Eftersom många som förgiftas inte har lärt sig att plocka svamp i Sverige har vi en broschyr med de vanligaste giftsvamparna på 29 olika språk, säger Anna Myrnäs till Nyhetsbyrån Siren.

Fakta: De giftigaste svamparna i Sverige

  • Vit flugsvamp
  • Lömsk flugsvamp
  • Gifthätting
  • Toppig giftspindling
  • Orangebrun giftspindling.

Källa: Svampguiden

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida