Sex fackförbund till regeringen: ”Satsa på kommunerna!”

Sex fackförbund till regeringen: ”Satsa på kommunerna!”
Socialdemokraternas Tomas Östros förklarar oppositionens politik för bland andra Eva Nordmark, SKTF, och Christin Johansson, Akademikerförbundet SACO. I bakgrunden Anette Johansson och Eva Nowak från Vårdförbundet Stockholm. Foto Christine Ohlsson/Scanpix

Gula t-tröjor och ringande väckarklockor fyllde i morse gatan utanför Riksdagens entré. Budskapet var: dags att vakna! Se till att satsa också på kommuner och landsting.

T-tröjor med texten Dags att vakna drogs på över ytterkläderna, väckarklockor vreds upp och började ringa. Den samlade oppositionen, representerade av Tomas Östros (S), Lars Ohly (V) och Mats Pertoft (MP), kom ut på Riksgatan för att möta företrädarena för de fackliga organisationerna Vårdförbundet, Lärarförbundet, SKTF, Kommunal, Akademikerorganisationen SSR och Lärarnas Riksförbund.

”De sjuka ska inte betala!”

 De sex fackförbunden, vars medlemmar i stor utsträckning arbetar i kommuner och landsting, arrangerade demonstrationen inför den extradebatt som Riksdagen senare skulle hålla om den kommunala ekonomin.

– Det är inte de sjuka som ska betala för att vi ska ta oss ur krisen, sa Anette Johansson i vimlet. Hon är vice ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

Eva Nowak, också vice ordförande i Stockholmsavdelningen, tyckte att de neddragningar som kommuner och landsting tvingas till på grund av ekonomin är kortsiktiga:

– Nu gäller det att investera i samhällets välfärdstjänster, sa hon.

Strax innan debatten skulle börja kom kommunminister Mats Odell (KD) hastande. Han pratade om såväl äldres och barns behov som finanssektorns och bilindustrins kris innan han ursäktade sig för att fortsätta in i riksdagshuset.

”Borde ha fått besked redan för 2009”  

Tomas Östros tog sig mera tid att prata med företrädarna för de fackliga organisationerna. Hans åsikt var att kommunerna borde ha fått besked om ett extra statsbidrag redan i år.

– Jag är orolig för den signal som detta skickar till de unga, de som sägs upp eller som inte kan få jobb i den offentliga sektorn. Det leder till att de vänder dessa jobb ryggen. Hur ska vi få undersköteskeyrket att framstå som framtidens drömjobb?

Klockan nio började debatten. Då syntes ett trettiotal gula tröjor på Riksdagens läktare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida