Sexuella trakasserier i Frankrike kan ge tre års fängelse

Sexuella trakasserier i Frankrike kan ge tre års fängelse
Ingen ska behöva bli utsatt för oönskade närmanden på arbetsplatsen. Nu skärper Frankrike lagstiftningen mot sexuella trakasserier. Arkivbild: Mostphotos

Den nya franska vänsterregeringen har ingripit mot problemen med sexuella trakasserier på arbetsplatserna. Efter en otydlighet i den tidigare lagen har en ny lag antagits, med tydligare definitioner och en straffsats på upp till tre års fängelse.

23 augusti 2012

När den gamla lagen ansågs otydlig ogiltigförklarades den av landets laggranskande råd och ett juridiskt tomrum uppstod. Enligt den nya lagen har straffen för att utsätta någon för sexuella trakasserier blivit hårdare. En arbetskamrat som utsätter en kollega får upp till två års fängelse och 250 000 kronor i böter. För en överordnad som utsätter en anställd för utpressning med sexuella inslag kan straffet bli tre år.

Marilyn Balbeck, chef för Association européenne contre les violences aux femmes au travail, säger till TCO-tidningen att den nya lagen ger en tydligare definition av vad sexuella trakasserier handlar om. Nästa steg anser hon är att lagstifta mot andra former av maktmissbruk. Som att en chef gör intrång i en medarbetares privatliv, till exempel genom att tjata om att hon ska följa med på restaurangbesök.

Sexuella trakasserier är ett lagbrott även i Sverige. Det kan handla om beröringar, skämt, förslag, blickar, jargong eller bilder med sexuell anspelning. Det är den som är utsatt som avgör om det rör sig om trakasserier. Om en överordnad trakasserar en medarbetare kan det definieras som könsdiskriminering och vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Det kan anmälas till arbetsgivaren, till facket eller till Diskrimineringsombudsmannen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida