Sjuksköterska ifrågasatte tidigt den pedofilianklagade BBC-profilen

I Storbritannien misstänks den numera avlidne BBC-profilen Jimmy Savile för att ha varit en pedofil av stora mått. Efter sin död har han anklagats för över 340 sexövergrepp på unga. Nu visar det sig att en sjuksköterska i ledande ställning slog larm om Jimmy Saviles böjelser redan i början på 1990-talet.

Drygt ett år efter den populäre BBC-profilen Jimmy Saviles död började det strömma in vittnesmål till polisen om att han under många år begått sexövergrepp på tonårsflickor och unga pojkar. Han anklagas bland annat för att ha förgripit sig på patienter på barnsjukhus, barnhem och skolor.

Scotland Yard utreder sexskandalen som är den största någonsin i sitt slag i Storbritannien och även omfattar flera andra BBC-anställda och skådespelare.

Flera anmälningar har bland annat gjorts av personer som på 1970-talet var patienter på det barnpsykiatriska sjukhuset Broadmoor Hospital.

Blev misstänksam

Enligt den engelska sjukskötersketidningen Nursing Standard reste sjuksköterskan Ray Rowden, som då hade tillsyn över rättspsykiatrin i England, redan i slutet av 1990-talet frågor kring Sir Jimmy Saviles många besök på Broadmoor Hospital.

Ray Rowden misstänkte honom för voyeuristiska böjelser. Han berättar för tidningen att han redan under de första veckorna på sin nya tjänst på departementet hade en kontrovers med sjukhuschefen. Dispyten gällde det olämpliga i Sir Jimmy Saviles och prinsessan Dianas många besök på sjukhuset. Ray Rowden fick till svar att besöken var bra för sjukhuset.

Dåvarande sjukhuschefen, Alan Franey, minns inget sådant samtal, men säger till Nursing Standard att Jimmy Saviles många besök berodde på att han ledde ett regeringsuppdrag om hur vården på Broadmoor kunde förbättras.

Älskad av britterna

Jimmy Savile var en excentrisk BBC-profil och älskad av britterna. Bland annat ledde han Top of the Pops och Jim´ll fix it, ett succéprogram där han förverkligade barns högsta drömmar.

Hans välgörenhetsarbete samlade in nära 40 miljoner pund och tack vare det fick han egna nycklar till sjukhuset och till och med ett eget sovrum. Han kunde komma och gå som han ville.

Jimmy Savile adlades av drottningen för sina insatser och fick genom åren många barnavdelningar uppkallade efter sig, statyer runt om i Storbritannien har rests till hans minne och han har mottagit otaliga utmärkelser.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida