SOS Alarm larmar om nedskärningar

SOS Alarm kan tvingas stänga fler larmcentraler än tidigare beräknat. Företaget får 13 miljoner kronor mindre i ersättning från Försvarsdepartementet nästa år.

SOS Alarm har i möten med Försvardepartementet signalerat att om inte den totala ersättningen höjs kan samhällets krisberedskap påverkas negativt. Detta eftersom företaget då inte kan leva upp till kraven på svarstider på nödnumret 112, något som är angivet i Alarmeringsavtalet. Ersättningen för nödnumret har stått still i sju år och nu står det dessutom klart att SOS Alarm får 13 miljoner kronor mindre nästa år.

– Vi har helt enkelt inte fått någon indexuppräklning. Det är mer än 13 miljoner sammantaget, säger Sverker Petersson, central presstalesman på SOS Alarm.

Vill möta försvarsministern

Johnny Magnusson, styrelseordförande i SOS Alarm, skriver en brådskande hemställan om att få till ett möte med Karin Enström, försvarsminister, för att prata om situationen. I brevet ger han sin syn på den minskade budgeten.

Sedan tidigare har företaget aviserat stängning av tre larmcentraler under kommande år men en sänkt ersättning för 2013 och åren därefter kan leda till ytterligare avvecklingar och minskad bemanning, skriver Johnny Magnusson. Det betyder ”en ytterligare försämring av SOS Alarms ekonomiska situation”.

– Det som beskrivs i brevet är ett scenario, en möjlig konsekvens av utebliven ersättning. Om det blir så kan jag inte svara på. Det viktiga nu är att få till stånd mötet med förvarsdepartementet och försvarsministern, säger Sverker Petersson, presstalesperson på SOS Alarm. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida