SOS ifrågasatte skottskadad 16-åring

SOS ifrågasatte skottskadad 16-åring
Den skjutne pojken kände sig inte trodd av larmoperatören på SOS Alarm. Arkivbild: Mostphotos

När den skjutna pojken larmade var kamraten redan död. Men det dröjde innan den svårt blödande pojken blev trodd.

Det var den 28 oktober förra året som pojken, knivhuggen och skjuten i huvudet, ringde SOS Alarm. Han sade att han höll på att förblöda, bad om hjälp men blev först inte trodd. På ljudbandet från SOS Alarm (se länk till höger) ifrågasätter larmoperatören pojkens skador.

Uppmanas skärpa sig

”Men vart i huvudet? Hur kan det komma sig att du klarar av att ringa om du har blivit skjuten?, säger larmoperatörern. Hon tvingar pojken att gång på gång upprepa var han befinner sig och frågar efter hans telefonnummer igen och igen, fast han säger att han inte vet.

När den svårt blödande pojken, vars kamrat ligger död, till slut tappar tålamodet och kallar larmoperatören ”djävla idiot” säger hon: ”Kan du börja skärpa dig i stället för att kalla mig djävla idiot? Vill du ha hjälp?”

Under samtalet, som totalt tar nära sex minuter, upprepar pojken flera gånger att han håller på att dö och ber om hjälp. Larmoperatören frågar om han vet vart förövarna tagit vägen. Pojken säger: ”Om jag dör, hälsa min mamma, hälsa min farmor och hela min familj att jag älskar dem. Snälla.” ”Mm”,svarar larmoperatören.

Pojken överlevde

Drygt fyra och en halv minut in i samtalet kopplar larmoperatören över det till en polis som fortsätter att fråga ut pojken. 

Efter en anmälan utreds nu samtalet internt.

– Vi på SOS skulle kunna göra den här intervjun på ett bättre sätt, absolut, säger Mikael Sandh, produktionschef för SOS Alarm i Jönköpings län till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Enligt SOS Alarm larmas ambulans till platsen drygt en minut in i samtalet. Pojken överlevde.

Två 17-åringar från Malmö är åtalade för mord och mordförsök.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida