Stor press på personalen

Sjuksköterskorna på SOS Alarm känner sig räddare. Kanske tar fler det säkra före det osäkra och skickar en ambulans nu, säger Fredrik Skoog, förtroendevald för Vårdförbundet.?

Han är på väg för att träffa sina kolleger på SOS Alarm i Stockholm och kommer med tåget från Eskilstuna, där han oftast arbetar. Den rutiga ulltröjan åker av och SOS-västen på. Den ville han inte ha på sig på tåget.?

—?Jag har aldrig skämts för vad jag jobbar med. Inte nu heller. Men jag är rädd för att hamna i en diskussion, säger Fredrik Skoog.?

Ordet rädsla återkommer när han beskriver arbetssituationen för SOS-sjuksköterskorna efter Emil Linells död. Alla jobbar på som förut. Egentligen har inget förändrats. Men efter polisanmälan och mediekarusellen har en oro kommit krypande.?

—?Man vill aldrig göra fel och det gör vi sällan. Men man är ändå mer rädd för att göra fel nu.??

SOS-sjuksköterskorna har som policy att hellre skicka, än att låta bli att skicka, en ambulans om något är det minsta osäkert. I april, när medie­stormen blåste hårt, ökade antalet ambulanstransporter i Stockholm.?

—?Det kan bero på att fler hos oss hellre friar än fäller och skickar ambulans. Det kan också bero på fler sjuka, säger Fredrik Skoog. ?

En polisanmäld och sparkad kollega har väckt frågor. Ledningen har flera gånger fått förklara om det går att bli avskedad efter ett enda misstag, berättar han.?

Medarbetarna har erbjudits gruppdiskussioner och tid hos företagshälsovården. Kollegerna pratar mycket om det som har hänt. Många är trötta på uppståndelsen och upplever att hoten — både om anmälningar och våld — har ökat från stressade personer som ringer och vill ha ambulans. Så har det varit tidigare också.?

—?Kanske lägger vi mer märke till hoten nu, säger Fredrik Skoog.?

Samtidigt visar många som ringer 112 mer tacksamhet för hjälpen de får. Tackbrev och referat av tacksamtal läggs alltid ut på intranätet, men nu oftare än tidigare. Kanske tycker SOS-ledningen att personalen behöver all uppmuntran de kan få.??

Vårdfokus ville egentligen besöka SOS lokaler 36 meter under marken vid Johannes kyrka i Stockholm. Men det blev nej från högsta ort. Vi får inte ens komma in i ett angränsande rum med utsikt över SOS-centralen.?

Att SOS Alarm ifrågasatts så kraftigt efter Emilfallet har lett till stor vaksamhet. Personalen uppmanas att inte prata med journalister. Inga chefer ställer upp på intervjuer. Alla frågor går via presstalesmannen Anders Klarström.?

—?Det är en extremt påfrestande situation för våra medarbetare. Så som vi framställts i media är det inte läge för ett ”hemma hos-reportage”, säger han och lovar att vi är välkomna en annan gång, men i nuläget är det svårt att säga när.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida