Ung kvinna nekades ambulans – avled

Fyra gånger på fyra dagar ringde den 23-åriga kvinnan SOS Alarm och bad om en ambulans. Hon kopplades vidare till sjukvårdsupplysningen. Timmarna efter att hon nekats för fjärde gången avled hon. Nu anmäler 23-åringens mamma händelsen till Socialstyrelsen.

6 september 2011

Ett nytt Emil-fall börjar segla upp i mediarapporteringen. Men den här gången står inte SOS Alarm i fokus, utan Landstinget Västernorrlands egen sjukvårdsupplysning som i januari nekade en ung kvinna ambulanstransport.  Kort därefter dog hon.

Landstinget Västernorrland har påbörjat en egen utredning av händelsen, men det verkar bli svårt att få klarhet i vad som egentligen sades under samtalen med sjukvårdsupplysningen.

– Vi har inga bandupptagningar av samtalen. Tekniken tillåter inte att de spelas in när de kopplas via SOS Alarm, säger Ann-Charlotte Svensson, chef för sjukvårdsupplysningen i Landstinget Västernorrland.

SOS Alarm har inte heller några bandupptagningar från samtal som kopplas vidare till sjukvårdsupplysningen, enligt presstalesmannen Anders Klarström.

Det var i januari som en 23-årig kvinna i Timrå ringde SOS Alarm för att få en ambulans. Hon hade efter en tids sjukdom fått svårt att andas. SOS Alarm kopplade samtalet till sjukvårdsupplysningen som bedömde att kvinnan var så ”verbal” att hon inte behövde ambulans.

Enligt uppgifter i lokalmedierna ringde 23-åringen totalt fyra samtal under lika många dagar, en gång med hjälp av en kamrat som försökte föra hennes talan – men nekades hjälp varje gång. Några timmar efter det sista samtalet – natten till den 20 januari – avled hon ensam i den egna lägenheten.

Kvinnan avled på grund av en farlig kombination av två olika läkemedel.

23-åringens mamma har anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida