Uppemot 900 riskerar jobben på Karolinska

Uppemot 900 personer kan bli av med jobbet när Karolinska universitetssjukhuset ska spara. I morgon klubbar sjukhusstyrelsen sparförslaget. - Det kommer att bli en tuff vår, säger Marianne Kock, Vårdförbundets ordförande på Karolinska i Huddinge. (Uppdaterad 14.25)

Sjukhuset brottas med ett stort ekonomiskt underskott på nära en halv miljard kronor, ett underskott som nästan helt och hållet ska lösas genom neddragningar av personal i alla yrkesgrupper.

Vid årsskiftet ska antalet anställda ha minskat med sex procent från dagens 15 800. Det motsvarar 900 heltidstjänster.

Även om sjukhuset försöker lösa en del med naturliga avgångar och begränsning av antalet nyanställningar, är dagens prognos att omkring 600 personer kommer att varslas om uppsägning och bli av med jobben lagom till sommaren.

Trots att det är en stor grupp som försvinner kan personaldirektör Lena Freijd inte ge några konkreta besked kring hur patienterna och de som ska jobba kvar kommer att påverkas.

– Visst kommer neddragningarna att påverka, men inte så mycket att patientsäkerhet och kvalitet äventyras, säger hon.

Sedan tidigare arbetar sjukhuset med att effektivisera sitt arbete, något som Lena Freijd hoppas ska bidra till att minska effekterna av personalneddragningarna.

Orolig stämning

Marianne Kock, Vårdförbundets ordförande på Karolinska i Huddinge, beskriver stämningen som oro, oro och oro.
– De som hör av sig är jätteoroliga och undrar ”kommer detta drabba mig?”. Samtidigt har vi väldigt lite att gå på just nu och har egentligen bara blivit informerade om läget, säger hon.

Vårdförbundet på sjukhuset befarar att patientsäkerheten kommer att äventyras när färre ska göra samma jobb, till exempel genom att antalet vårdrelaterade infektioner ökar. Långtidssjukskrivna som ska tillbaka i arbete riskerar också att hamna i kläm. Dessutom kan den oroliga stämningen orsaka kompetensflykt.

I morgon torsdag ska styrelsen ta beslut om sparförslaget. Därefter ska varje verksamhet se över sitt arbetssätt och sin organisation.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida