Uppfyllda miljömål gör Vårdförbundet diplomerat
I våras blev Vårdförbundet ett miljödiplomerat förbund. Det innebär att varor som köps in är miljömärkta, att resor görs så miljövänligt som möjligt, och — nu senast — att den el som köps är baserad på sol-, vind-, och vattenkraft.
Kongressen 2008 beslutade att passusen: ”Samhället är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart” skulle ingå i Vårdförbundets vision. För att bidra till att uppfylla den visionen inleddes 2010 ett systematiskt miljöarbete på förbundet. Nu – ett knappt år senare – har de första 30 miljömålen uppfyllts och förbundet har förärats ett miljödiplom.
Resor tär på miljön
Sari Vahanto, verksamhetscontroller på Vårdförbundets nationella kansli i Stockholm och ansvarig för miljöarbetet, säger att en av de stora miljöbovarna är resor för anställda och förtroendevalda.
– Många resor har tidigare gjorts med egen bil och med flyg. Nu är riktlinjen att vi i mesta möjliga mån använder tåget och andra kollektiva färdmedel. Och att man tänker igenom om det finns ett alternativ till resande, till exempel telefonkonferens. Ibland är det förstås omöjligt att ersätta flyget, därför klimatkompenserar vi för de flygresor som görs, säger Sari Vahanto.
Har bytt elbolag
Andra delmål i miljöpolicyn som har prickats av är att varor och tjänster som köps in i så stor utsträckning som möjligt är miljömärkta, att pappersutskrifter är dubbelsidiga, och att mat och sopor källsorteras. Ett av de senast uppnådda miljömålen är att förbundet har bytt till ett elbolag som säljer miljömärkt el.
– Att köpa miljömärkta produkter och använda miljövänlig el innebär att vi väljer dyrare alternativ. Men framför allt innebär det att vi tar ansvar för och bidrar till ett mer hållbart samhälle. Miljöarbetet innebär ju på sikt att vi minskar resursanvändningen, säger Sari Vahanto.
En uppföljning av samtliga miljömål ska göras en gång om året.