Våldet som dödar och skadar kvinnor

Våldet som dödar och skadar kvinnor
Gulnaz är 45 år och bor i Pakistan. Hennes ansikte blev förstört för 20 år sedan när hennes kusin kastade syra i ansiktet på henne. Foto: Linda Forsell

Gulnaz från Pakistan skadades svårt när hennes kusin kastade syra på henne som hämnd för att hon gift sig med en annan man. Hon är en av 150 kvinnor världen över som porträtterats av fotografen Linda Forsell i projektet Cause of death: Woman.

24 februari 2012

Tillsammans med journalisterna Karin Alfredsson och Kerstin Weigl har Linda Forsell under tre år rest runt världen och gjort reportage om kvinnor som skadats och dödats på grund av våld som de utsatts för.

Projektet ”Cause of death: Woman” är en journalistisk granskning av våld mot kvinnor i tio länder. Överlevande och de som arbetar för förändring berättar sina historier och med hjälp av anhöriga fick de också dödade kvinnors berättelser.

En av de överlevande kvinnorna är Gulnaz som är 45 år och bor i Pakistan. Hennes ansikte blev förstört för 20 år sedan när hennes kusin kastade syra i ansiktet på henne. Han hade velat gifta sig med henne och gjorde det som hämnd när hon valde en annan.

Kusinen fick fängelse, men efter ett halvår var han ute igen. Gulnaz är blind på ena ögat och har ofta svårt att äta. Hon arbetar på fälten och tar hand om sina fem barn. Eftersom månggifte är tillåtet gifte hennes man om sig efter ett tag, han tyckte att hon blivit så ful.

På projektets hemsida finns 150 reportage som de tre kvinnorna i projektet hoppas ska användas för att sprida kunskap och ge underlag till diskussioner. Därför finns även ett kursmaterial och en gör-det-själv-utställning.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida