protester

Vill inte bli grannar med hospice

Vill inte bli grannar med hospice
Det är inte ovanligt att planerade flyktingboenden, gruppbostäder eller förskolor möter protester från grannar. Men den här gången gäller det ett hospice där obotligt sjuka människor får palliativ vård under sin sista tid i livet. Arkivbild: Mostphotos

Grannarna till ett planerat hospice i Hovås i Göteborg protesterar mot det nya bygget. "Tyvärr kommer många att förknippa området med död och lidande", skriver en av dem.

31 augusti 2016

Ett av Göteborgs tre hospice, där obotligt sjuka får palliativ vård under sin sista tid i livet, måste stängas. Därför planeras nu ett nytt hospice i Hovås – men ett stort antal grannar har protesterat, skriver Göteborgs-Posten.

Det nya vårdhemmet med cirka 15 platser är planerat att ligga längs Fjordvägen i Hovås. Byggnadsnämnden tycker att det är en bra plats och vill att bygget kommer igång så snart som möjligt.

Men de protesterande grannarna håller inte med och hänvisar bland annat till Hovåsängens naturvärden och havsutsikt. Andra skriver att Hovåsvägen är alltför trafikerad för att kunna ge den avskildhet som ett hospice behöver, enligt Göteborgs-Posten.

Några av grannarna tar också upp att ett hospice vore känslomässigt obehagligt för de kringboende. Ett par föräldrar som berättat för sina barn skriver att ”de blev alldeles bestörta, reagerade väldigt starkt och sa direkt att de skulle tycka att det var väldigt obehagligt att passera varje dag och behöva tänka på döden”.

En person som hört av sig till stadsbyggnadskontoret skriver ”Frekventa transporter av patienter och avlidna, anhöriga och djup sorg och förtvivlan kommer att bli ett mycket ofta återkommande scenario. Tyvärr kommer många att förknippa området med död och lidande”.

Byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne är medveten om att det kommer att bli överklaganden.

– Men jag tycker att platsen är väldigt väl vald, säger han till GP.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida