Tar dockor till hjälp

Tar dockor till hjälp
Långt efter förlossningen fortsätter mammorna att hälsa på barnmorskorna i Bergsjön. Sofia Jansson har fått besök av Gillian Nyinomujuni och hennes barn.

Utomnordiska gravida kan behöva en annan föräldraförberedelse.

Traditionell föräldrautbildning fungerar inte så bra i mångkulturella Bergsjön i Göteborg, upptäckte barnmorskorna Sofia Jansson och Linda Asp. Nu tar de fram ett nytt arbetssätt. ?

— Vi kunde inte använda materialet rakt av, det var frustrerande. Det är för textbundet och även med tolk blir språket ofta torftigt. Vi kände att vi behövde förmedla kunskaperna i en annan förpackning, berättar Sofia Jansson.?

Arbetssättet innebär mer visualisering: bilder, planscher, dockor och små scener som barnmorskorna spelar upp, om allt ifrån att värkarna startar och framåt. De testar att jobba så redan nu och är alltid två. ??

94 procent av de gravida i Bergsjön har utomnordisk bakgrund. Här finns allt från icke läskunniga till Chalmersstudenter i samma föräldragrupp. Det är vanligt att någon har ett trauma i bagaget, att partnern är kvar i hemlandet, eller måste ha flera jobb för att klara ekonomin. Någon kanske bor på vandrarhem. Att då gå igenom Bra att ha hemma-listan eller prata jämställdhet och att dela på hemarbete och barnskötsel blir en balansakt.

?— Vi skämdes och mörkade med en del. Partnerns roll kanske vi tonar ner, och betonar i stället att kvinnan har någon med sig som hon känner ?sig trygg med, säger Linda Asp.

De har märkt en passivitet på utbildningarna i Bergsjön jämfört med i andra bostadsområden i Göteborg och undrat om de når fram.

?— När vi sedan har träffat dem på rummet en och en har vi ibland märkt på frågorna att de inte har förstått. Då har vi visat med bilder, dockor och små rollspel, säger Sofia Jansson.

??I innerstadsområden förbereder barnmorskorna ofta kvinnorna på att de kommer att få mindre egen tid och mindre tid till träning. I Bergsjön betonar de att det är viktigt att kvinnorna träffar andra, kommer ut i samhället, läser svenska och får information om preventivmetoder.?

Linda Asp och Sofia Jansson försöker alltid ta reda på kvinnornas förkunskaper och föreställningar. Några har erfarenhet av förlossningar, kanske också sådana med komplikationer. Andra kan ha en dålig kroppskännedom, kanske för att kroppen setts som en fiende och det som hör dit har ansetts fult. Någon tror att fostret ligger öppet i magen och kan tolka sparkar som att det är hungrigt och stoppar därför i sig för mycket mat. Andra tror att de måste dricka mängder av mjölk för att kunna amma och får för högt bmi. ??

— Många är vana vid att doktorn bestämmer och blir fundersamma då vi frågar hur de tänkt sig sin förlossning och tiden efter. De tycker att vi borde veta, det kan rubba tilliten, säger Sofia Jansson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida