Ännu en kommun satsar på att utbilda specialistsjuksköterskor

Ännu en kommun satsar på att utbilda specialistsjuksköterskor
Av de sjuksköterskor som arbetar inom den kommunala äldrevården har endast 1,6 procent specialistutbildning med inriktning mot vård av äldre. Arkivbild: Mostphotos

Finspång sluter avtal med Vårdförbundet om AST, akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor.

– Finspångs kommun ligger i framkant och blir nu en mer attraktiv arbetsgivare för Vårdförbundets medlemmar. Det här ger sjuksköterskor bättre möjligheter till karriär och utveckling, säger Helena Eriksson, ordförande för Vårdförbundet Östergötland.

Finspång blir den fjärde kommunen som inför Vårdförbundets modell för betald specialistutbildning, AST. Tidigare har avtal slutits med Heby, Karlskrona och Laholm.

– Vi måste möta upp bristen på specialistsjuksköterskor. Det är viktigt med god kompetens för att säkra hög kvalitet i vården, säger Ulrika Jeansson (S) i Finspångs kommun.

I kommunerna är bristen på specialistsjuksköterskor påtaglig. Av de sjuksköterskor som arbetar inom den kommunala äldrevården har endast 1,6 procent specialistutbildning med inriktning mot vård av äldre.

– Det är intressant att det hittills främst är mindre kommuner som visat sig modiga och verkligen vill ta ansvar för kompetensförsörjning och patientsäkerhet. Men vi hoppas att övriga kommuner i länet följer Finspångs goda exempel, säger Helena Eriksson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida