årets studenthandledare 2024

Årets studenthandledare: ”Jag vill vara en rättvis och ärlig kompis”

Årets studenthandledare: ”Jag vill vara en rättvis och ärlig kompis”
Årets studenthandledare Johan Carlsson, röntgensjuksköterska på Helsingborgs lasarett. Foto: Emma Larsson

Personligt bemötande, dialog, pepp och konstruktiv feedback. Det är viktiga delar i en bra vfu, enligt röntgensjuksköterskan Johan Carlsson som utsetts till årets studenthandledare av Vårdförbundet student.

När Johan Carlsson överraskades med blommor och diplom på sin arbetsplats, röntgenavdelningen på Helsingborgs lasarett, hade han ingen aning om att han var nominerad till priset årets studenthandledare.

– Jag blev fullständigt överväldigad. Det känns stort att jag gjort intryck, så pass att en student till och med skickat in en nominering. Det är hedrande, säger Johan Carlsson.

Lära känna varandra

Han blev färdig röntgensjuksköterska 2015 och har sedan dess jobbat på Helsingborgs lasarett. Där gör han de flesta typer av undersökningar på merparten av modaliteterna, men är särskilt inriktad på magnetkamera.

När han själv var student var den verksamhetsförlagda utbildningen, vfu, överlag bra, framför allt tack vare ett gott handledarskap. Erfarenheterna har han pusslat ihop till en egen metod för att ta hand om studenterna som kommer på vfu.   

– Det är viktigt att man lär känna varandra på riktigt och skapar en avslappnad känsla. Jag brukar berätta om mig själv och fråga studenterna vad de gillar att göra privat, hur det går i skolan och hur de kom in på det här yrkesvalet, säger Johan Carlsson.

Johan Carlsson

Yrke: Röntgensjuksköterska. Arbetar på Helsingborgs lasarett.

Ålder: 35 år.

Bor: I Helsingborg.

Fritidsintressen: Läser mycket, skönlitteratur och sci fi. Gillar att lyssna på musik, är allätare men blir mest rock och metal. På senare år har vandring blivit ett stort fritidsintresse, gärna i nationalparker.

Det bästa med yrket: ”Det är väldigt varierande, ingen dag är densamma. Det är roligt och utmanande med snabba patientmöten, man har kort om tid att få en uppfattning om vem patienten är och att få dem trygga.

Aktuell: Utsedd till Årets Studenthandledare av Vårdförbundet Student. Priset är på 25 000 kronor. Motiveringen lyder:

”Årets vinnare av Studenthandledarpriset har visat ett enastående engagemang för sina studenter genom att kombinera professionell vägledning med ett genuint engagemang för deras utveckling. Han lyckas inte bara förmedla den djupa kunskapen inom yrket, utan också glädjen i att arbeta inom vården, och han visar hur man med både skicklighet och omsorg kan göra skillnad för patienterna.”

Vill att studenten provar

De inledande samtalen ger ledtrådar om hur arbetet under vfu:n kan läggas upp på bästa sätt. Det handlar om att identifiera förväntningar, förhoppningar och kanske också rädslor.

– Jag tycker det är bra att släppa studenterna tidigt. En del är inte bekväma med det och vill titta på först och prova under handledning. Det är helt okej, jag försöker möta studenten där den känner sig bekväm. Men det är viktigt att man utmanar sig och ganska tidigt kör maskinerna och tar patienter, annars blir det lätt en oro som gör det svårare att ta klivet.

Vill ha många frågor

För att studenterna ska våga behöver de känna sig trygga och välkomna. Vfu:n inleds med en rundvandring för att bekanta sig med personal, lokaler och röntgenutrustning. De flesta studenter har bra koll på tekniken, även om det kan vara vissa skillnader beroende på tillverkare. Det finns metodböcker till hands som i detalj beskriver hur olika undersökningar går till.

– Jag uppmanar studenterna att läsa på men framför allt att ställa frågor så fort de undrar något, även om de frågat förut eller om det känns som en bagatell. Många blir lugna när de ser att vi som jobbat ett tag rådgör med kollegor hela tiden. Jag vill att de ska se mig som en rättvis och ärlig kompis som de kan få stöd av.

Genuin beröm

Förutom frågan ”gör jag rätt nu” undrar studenterna mest vad Johan Carlsson tyckte var svårast som student, och vad han tycker är svårast i dag.

– Som student blir det lätt att man jämför sig med andra, man söker bekräftelse på att ens känslor är rimliga. Men det kan också leda till att man känner sig dålig. Jag försöker lugna och förklara att man ständigt lär sig i det här yrket, att vissa saker är svåra, men att det viktigaste just nu är att de får med sig en kunskap om hur man kan ta olika slags bilder, får en känsla för själva hantverket.  

Johan Carlsson är mån om att ge rikligt med feedback till studenterna. Även här är de inledande samtalen en bra vägvisare om hur det görs på bästa sätt utan att sänka självförtroendet.

– Generellt är det viktigt att varva positiv och konstruktiv feedback så att det inte upplevs som att man överöses med kritik. Det kan vara bra att använda formuleringar som ”tänk på det här”. När de gjort något bra ska de få höra det, men inte så ofta att det känns som att man bara säger det för att vara snäll, det måste kännas genuint.

Blir guldkant på vardagen

Vad är det bästa med att vara studenthandledare?

– Att se studenterna ta kliv ut ur sin bubbla, att de klarar undersökningar bättre än i början och att de börjar bli självständiga. Samtidigt tränar jag på mina egna färdigheter, en del saker har jag glömt bort och behöver påminna mig om. Jag blir en bättre röntgensjuksköterska och kollega när jag haft studenter.

Vilket är ditt bästa tips till andra handledare?

– Lyssna mycket på studenterna, ha en kontinuerlig dialog. Ta en avstämning varje dag om vad som gått bra, vad som gått mindre bra och vad ni kan ha för förväntningar framåt. Det mesta går att lösa med samtal.

Du vinner 25 000 kronor. Vad ska du göra med pengarna?

– Det har jag inte bestämt än. Jag kommer delvis spara, men det blir nog lite extra guldkant i vardagen och att jag unnar mig mer när jag är ute på resande fot.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida