Avtal 2011: SKL vill samarbeta med Vårdförbundet om specialistutbildningen

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill uppvakta staten tillsammans med Vårdförbundet. Det handlar både om innehållet i specialistutbildningen, och hur den ska finansieras.

17 december 2010

Vårdförbundet får nu stöd av arbetsgivarsidan i en av förbundets allra viktigaste frågor inför avtalsrörelsen 2011. Vårdförbundet vill lösa finansieringen av sjuksköterskornas specialistutbildning på ett annat sätt, helst inom ramen för en anställning. När fack och arbetsgivare i dag träffades för att diskutera vad de vill uppnå i de kommande förhandlingarna om löner och villkor, framkom att de båda parterna vill göra gemensam sak kring specialistutbildningen.

– Det är statens ansvar att det finns rätt kompetens i vården, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

I dag betalar vissa landsting specialistutbildningen men Ingela Gardner Sundström tycker inte att det är en bra lösning.

– Det är fel att använda vårdens pengar till detta.

Flera tänkbara lösningar

Hon vill dock inte låsa sig vid en särskild lösning utan säger att man nu måste diskutera fram tänkbara modeller tillsammans med Vårdförbundet.

– Vårdförbundet vill att utbildningen sker inom anställningen. Det kan finnas andra lösningar. Det här är inget som kommer att hända imorgon utan tanken är att jobba fram en avsiktsförklaring och se om vi kan hjälpas åt, säger Ingela Gardner Sundström.

Grundutbildningen borde också ses över

SKL vill även att hela grundutbildningen ses över. I dag spretar kvaliteten för mycket, anser Ingela Gardner Sundström.

– På vissa ställen har man 13 veckors praktik, på andra 50. Ibland har nyutexaminerade väldigt lång inskolningstid.

Är målet att skapa en enhetlig grundutbildning över hela Sverige?

– Det vet jag inte men det måste i alla fall bli mindre kvalitetsskillnader.

Även här vill SKL ha en dialog med Vårdförbundet.

I mitten av januari kommer parterna att träffas igen och se hur de kan gå vidare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida