Biomedicinsk analytikers forskning kan bli bot vid ryggsmärta

I framtiden kan smärta i ländryggen komma att behandlas med hjälp av stamcellsterapi. Bakom rönen står biomedicinska analytikern Helena Barreto-Henriksson.

26 november 2010

Celler med stamcellsegenskaper förekommer i ryggdiskarnas utkant.Sannolikt bidrar dessa celler till att nya celler bildas. De har också en läkande förmåga.

Det visar biomedicinska analytikern Helena Barreto-Henriksson i en doktorsavhandling som hon lade fram vid vid Sahlgrenska akademin i Göteborg i morse.

Hon har bland annat gjort försök med att transplantera humana stamceller till djur med skadade ryggdiskar. Resultaten visar att de transplanterade cellerna inte bara överlever utan också mognar till celler som liknar diskceller och som har en läkande effekt.

Kan slippa smärtsamma operationer

Om man i framtiden kan läka degenererade diskar eller förebygga nedbrytningsprocessen med hjälp av stamceller skulle det leda till att patienterna slapp stora kirurgiska ingrepp.

Smärta i längdryggen orsakas av uttorkning av ryggdiskar som är en följd av att diskcellerna inte fungerar normalt. Det är ett vanligt problem hos äldre människor, men kan även drabba de yngre.

– Trots det är kunskapen om celldelningar i ryggdiskar begränsad, säger Helena Barreto-Henriksson i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida