Första kullen biomedicinska analytiker har gått ut i Linköping

Första kullen biomedicinska analytiker har gått ut i Linköping
Elin Carlsson och Malin Olander har börjat arbeta på klinisk immunologi och transfusionsmedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping.

I lördags firade Elin Carlsson och Malin Olander sin examen vid biomedicinska analytikerprogrammet i Linköping. Redan i dag började de sina sommarvikariat på universitetssjukhuset. De ingår i den första kullen studenter som examineras i Linköping.

Det är 20 studenter som nu har blivit färdiga biomedicinska analytiker vid universitetet i Linköping. En av dem är Elin Carlsson, som i dag började jobba vid klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Universitetssjukhuset i Linköping.

Hur hamnade du just där?

– Jag fick ett timvikariat redan i höstas, så jag har jobbat extra här vid sidan av studierna det sista året. Transfusionsmedicin är jätteintressant och det är en bra arbetsmiljö med väldigt trevliga kolleger.

Hur känns det att jobba ”på riktigt” nu?

– Bra! Men det är fortfarande jättemycket som jag måste lära mig. Utbildningen nuddar bara vid en del och jag måste ha koll på så mycket, så det kommer att ta sin tid.

Varför började du läsa till biomedicinsk analytiker i Linköping?

– Jag läste först två år på biologiprogrammet här, men tyckte att det verkade så osäkert när det gällde vad jag skulle kunna jobba med sen. När jag såg att de skulle starta biomedicinska analytikerprogrammet tyckte jag att det verkade intressant och att det fanns ett tydligt mål med studierna och dessutom goda chanser att få jobb.

Hur har utbildningen varit?

– Jag har trivts jättebra. Det är en konkret yrkesutbildning och redan första sommaren fick jag vikariat på klinisk kemi i Motala. Alla vi som går ut nu och som har sökt vikariat har jobb. En del har också fått fasta anställningar och själv har jag precis skrivit på för ett fortsatt vikariat under hösten.

Hur är det med lönen?

– Det är svårt att förhandla om lönen när man söker vikariat, man vågar inte ställa krav för att man är rädd att arbetsgivaren backar då. Men det kanske är lättare om man söker en fast tjänst sen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida