Hjälp, jag ska börja jobba igen!

Hur ska jag våga gå tillbaka till arbetet som sjuksköterska efter flera års ledighet?

1 februari 2008

Jag blev färdig sjuksköterska för tio år sedan. Under dessa år har jag fått fem barn och därför varit tjänstledig under långa perioder.
Sammantaget har jag arbetat fyra-fem år som sjuksköterska, först i kommunen och sedan inom psykiatrin.
I nuläget är det mer än två år sedan jag var i aktiv tjänst, men till våren är det tänkt att jag ska börja jobba igen.

Jag känner att jag har tappat så oerhört mycket kunskap och kompetens och missat mycket nytt under alla dessa år som jag har varit föräldraledig. För att vara helt ärlig känner jag mig knappt som sjuksköterska längre. Jag överväger starkt att byta bransch, för tanken på att börja jobba som sjuksköterska igen gör mig skräckslagen!
Jag kontaktade facket för en tid sedan och fick reda på att jag kunde bli »reaktiverad« under några månader innan jag gick tillbaka till min tjänst. Under »reaktiveringen« skulle jag få möjlighet att damma av gammal kompetens och även ta till mig ny sådan. Det lät helt fantastiskt i mina öron, nästan för bra för att vara sant. Och visst var det för bra. Det har visat sig att det inte finns pengar i nuläget.
Jag fick rådet att prata med min nuvarande chef om hur jag känner det och se till att få en längre bredvidgång. Men jag vet hur det är med bredvidgångar, när det fattas folk efter några dagar kastas man in i arbetet och vips så är bredvidgången som bortblåst.
Jag känner att omgivningen inte tar mitt problem på allvar. För mig handlar det om en djup yrkesmässig kris där min identitet som sjuksköterska allt mer suddats ut. Jag vet inte vart jag är på väg. Mitt i kaoset kan jag ibland känna att det är synd att man inom vården inte verkar kunna ta hand om sjuksköterskor som varit borta längre perioder från yrket. Särskilt med tanke på att det är brist på sjuksköterskor.

Väljer jag att omskola mig är min tre år långa utbildning till sjuksköterska helt bortkastad och vården går miste om en sjuksköterska som kunde vara i tjänst i 30 år till.
Om jag mot all förmodan väljer att fortsätta som sjuksköterska vill jag söka mig till en ny specialitet (jobbar i dag inom psykiatrin). Men vem vill anställa en avdankad »föredetting«? När jag läser i Vårdfacket om alla kompetenta, kunniga och proffsiga sköterskor blir jag helt matt.
Hur ska jag kunna bli sådan?

Är jag ensam om detta problem? Om inte, hur har andra gjort? Tacksam för svar, reaktioner, tips och råd, för nu brinner det i knutarna på alla vis!

TEXT: Föredettingen

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida