Högt söktryck till landets sjuksköterskeutbildningar

Högt söktryck till landets sjuksköterskeutbildningar
Söktrycket på sjuksköterskeprogrammen är högt. Arkivbild: Colourbox

I dagarna har omkring 173 000 personer fått besked om de blivit antagna till de utbildningar de sökt vid högskolor och universitet. På flera håll upplever skolorna ett ökat tryck på sjuksköterskeprogrammen.

Ett exempel är Linköpings universitet där just sjuksköterskeprogrammen i Norrköping och Linköping är de linjer som har ökat mest. Vårterminen 2012 sökte 1 740 personer de båda programmen. Till terminsstarten 2013 är det så många som 2 852 sökanden, en ökning med 55 procent.

Många står som reserv

– Sjuksköterskestudenterna läser delar av sitt program tillsammans med andra utbildningar, exempelvis arbetsterapeut, läkare och sjukgymnast, vilket uppskattas av många studenter som söker hit. Detta kan bidra till det ökade söktrycket, säger Karin Kjellgren, prodekanus med ansvar för utbildning vid universitetet.

Även på andra håll i landet redovisas många sökande. På högskolan i Halmstad och på Röda korsets högskola i Stockholm är reservlistorna långa.

Höga betyg krävs

– Som vanligt har sjuksköterskeutbildningarna, tillsammans med kurser i psykologi och engelska många reserver, säger Brita Lundh, chef för studerandeavdelningen vid högskolan i Halmstad, om antagningsstatistiken.

– Eftersom vi har tagit in några fler i år var vi lite oroliga att betygen skulle gå ner, men så har det inte blivit. Vi har ett fortsatt bra söktryck med totalt 1 956 sökanden, säger Annika Montin, studievägledare på Röda korsets högskola.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida