Kalmar blir först i landet med att införa AST för sjuksköterskor

Kalmar blir först i landet med att införa AST för sjuksköterskor
Vårdförbundet i Kalmar har haft många möten med landstingsledningen för att få till överenskommelsen om AST, berättar Michelle Dobos Sandell.

Landstinget har kommit överens med Vårdförbundet om att införa akademisk specialisttjänstgöring.

Redan nästa höst ska de första sjuksköterskorna med utbildningsanställningar vara på plats.

Landstingsledningen säger sig vara stolt över att få genomföra, testa och utvärdera Vårdförbundets modell för akademisk specialisttjänstgöring. Och på Vårdförbundet i Kalmar jublar man över att förslaget nu äntligen får prövas i verkligheten.

Kan bli föregångare

– Det här är verkligen kul och känns som ett genombrott. Nu hoppas vi att Kalmar blir en föregångare och att modellen sprids till andra landsting och regioner, säger Michelle Dobos Sandell, ordförande för Vårdförbundets avdelning Kalmar.

Överenskommelsen, som presenteras vid flera presskonferenser och möten runt om i länet i dag, har undertecknats av Vårdförbundet och de tre styrande partierna i landstinget: Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Vi vill gärna teckna samma överenskommelse med partierna i opposition också, för vi vet ju inte vad som händer i valet, säger Michelle Dobos Sandell.

Helt enligt Vårdförbundets förslag

När Socialdemokraterna på nationell nivå nyligen presenterade ett förslag om studielön till sjuksköterskor som vidareutbildar sig reagerade Vårdförbundet med besvikelse eftersom Vårdförbundets modell för akademisk specialisttjänstgöring, AST, bygger på att det skapas utbildningsanställningar som regleras i kollektivavtal.

Men i Kalmar blir det alltså helt enligt Vårdförbundets förslag.

  • Utbildningsanställningen ska vara en tillsvidareanställning i den verksamhet där specialistkunskap efterfrågas.
  • Anställningen omfattas av gällande kollektivavtal.
  • Tjänsten är i grunden heltid och innehåller både studier och kliniskt arbete integrerat med aktuell verksamhet.
  • Det ställs inga krav på att den som går utbildningen sedan måste fortsätta arbeta i landstinget.

Arbetsgivaren bestämmer inom vilka områden som behovet av specialistutbildade sjuksköterskor är störst. Planen är att det ska finnas 35 utbildningsanställningar igång 2016.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida