Läsk ökar risken för prostatacancer

Män som dricker mycket läsk eller andra drycker med mycket socker kan löpa högre risk att få prostatacancer. Det visar en ny studie vid Lunds universitet.
Risken för prostatacancer ökade med ungefär 40 procent, enligt Isabel Drake, doktorand vid institutionen för kliniska vetenskaper. Men enligt henne finns det ännu inte någon anledning att ändra kostråden till bredare grupper av män, då det krävs mer kunskap om orsakssamband mellan konsumtion och insjuknande.
Sambandet visade sig efter att forskarna undersökte män som diagnosticerats med prostatacancer efter att ha uppvisat symtom, alltså inte efter PSA-test vid rutinkontroll. Männen som granskats drack i genomsnitt tre deciliter läsk per dag.
Forskarna upptäckte också en koppling mellan hög konsumtion av sötade frukostflingor, bullar, kakor, risk, pasta och prostatacancer. I det fallet fanns ett samband även bland de män som upptäckt cancern efter PSA-test.
Studien beskrivs i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Clinical Nutrition (se länk till höger om artikeln).