Många avhopp från Skövdes sjuksköterskeutbildning

Många avhopp från Skövdes sjuksköterskeutbildning
Många har haft svårta att klara av studierna vid sjuksköterskeutbildningen i Skövde. Arkivbild: Colourbox

Nyligen tog 75 sjuksköterskor examen vid högskolan i Skövde. Men de var 120 som påbörjade utbildningen. Högskolan har haft stora problem med avhopp bland sjuksköterskestudenterna.

Bland båda de kullar som började studera till sjuksköterska vid högskolan i Skövde 2008 har avhoppen varit omkring 40 procent. Högskolan menar att man har haft ovanligt många studenter som inte klarar kurserna.

Alla som ville kom in

– Vi tog in oerhört många studenter både vårterminen och höstterminen 2008. I princip alla som sökte kom in och det innebar att det var många som hade låga meritvärden, säger Jan-Eric Claesson som är programansvarig för sjuksköterskeutbildningen på högskolan.

Även om de sökande uppfyllde den formella kompetensen hade de inte tillräckliga förkunskapskrav för att klara studierna, menar han.

 Har ni gjort vad ni kan för att hjälpa dem att klara av sina studier?

– Ja, jag tycker nog att vi har stöttat dem så mycket som det är möjligt, säger Jan-Eric Claesson.

Förlorade examensrätten

I december 2008 förlorade högskolan i Skövde examensrätten för sjuksköterskeutbildningen, men återfick den igen i höstas. Det har också bidragit till att en del studenter hoppade av eller valde att byta till andra högskolor.

– Ett annat problem vi har sett är att en del elever har försökt att jobba samtidigt som de utbildar sig och det fungerar inte. De här studierna kräver heltidsengagemang, säger Jan-Eric Claesson.

Många sökande i år

När högskolan i Skövde återfick sin examensrätt började man ta in nya studenter igen. I höstas hade man nästan 1 000 sökande och tog bara in 40 studenter. Till vårterminen 2011 togs 60 av 600 sökande in.

– Studenterna som kommer in nu har betydligt högre meritvärden och jag är säker på att de kommer att klara studierna bättre och att vi får betydligt färre avhopp framöver, säger Jan-Eric Claesson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida