Ny typ av vidareutbildning för sjuksköterskor

Landstingsdirektören i Västerbotten, har föreslagit en ny typ av vidareutbildning för sjuksköterskor som skulle leda till att de kan ta över vissa av läkarnas arbetsuppgifter, till exempel gå rond, ordinera prover och skriva in patienten, vilket fick läsare att reagera på Vårdfokus webb.

3 januari 2012

Jobbar så redan
Som jag ser det är det ingen större skillnad från i dag. Vi har i princip hela apoteket på generella ordinationer och ronden är i stort sett obefintlig. Vid behov konsulterar vi läkare över telefon. Om det är något med patienten svarar de oftast ”Ja, men du vet bättre än mig vad han behöver”. Inskrivning och utskrivning sköter vi också, men det är läkaren som står som ansvarig, trots att vi gjort allt jobbet. ?Jag är för idén, bara det syns i lönekuvertet.
— Per


Blir bara mer jobb
Det känns som om man redan i dag är en ”läkerska”, det måste man vara om arbetet ska flyta på.De som tror att dessa så kallade läkerskor kommer att få högre lön för detta ansvar kommer bli väldigt besvikna. Det blir bara mer jobb och mer ansvar för en redan underbetald sönderstressad ”packåsna”. Men läkarna borde ju välkomna detta då de knappt behöver vara på vårdavdelningen, något som de sällan ändå har lust till.
— Pelle


Kriga inte om ansvaret
Jag anser att vi ska se över hela situationen. Vi ska göra andra saker och utveckla våra professioner men absolut inte hamna i ansvarskrigsföring. På avc behöver inte läkare skriva in patienter, eftersom de oftast i dag läggs in för omvårdnadsbehovet och inget annat. Däremot kan vi då inte samtidigt fylla på förråd, få förfrågan om att arbeta dubbla pass eller arbeta över för att det inte går ihop annars.
— Camilla Henningsson

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida