Örebro. Lovar minst 100 utbildningsanställningar

Örebro. Lovar minst 100 utbildningsanställningar
- Det här är helt fantastiskt, säger Sahra Strandberg om dagens överenskommelse med den politiska ledningen för landstinget i Örebro.

"Känns som en stor framgång". Det säger Sahra Strandberg, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Örebro om dagens överenskommelse med landstinget.

12 september 2014

Det började redan i vintras då Vårdförbundet i Örebro utmanade alla politiska partier i landstinget om att satsa på att införa Vårdförbundets modell för akademisk specialisttjänstgöring, AST.

– Då var intresset inte särskilt stort från något håll. Politikerna tyckte att det system som finns i dag med utbildningsförmåner var tillräckligt, berättar Sahra Strandberg.

Stor satsning

Men nu, efter intensivt lobbyarbete och många möten, finns en undertecknad överenskommelse med partierna i den sittande majoriteten, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De lovar att under nästa mandatperiod införa minst 100 utbildningsanställningar enligt Vårdförbundets modell.

– Det är verkligen en stor satsning, säger Sahra Strandberg nöjt.

Men vad händer om det blir en annan politisk majoritet i landstinget efter valet?

– Från oppositionen har jag bara fått svar från Folkpartiet som tyckte att vår modell lät intressant, men de ville inte skriva på något nu eftersom de ville föra in flera andra förslag som ökad lönespridning och satsning på karriärsjuksköterskor, säger Sahra Strandberg.

Prioriterar distriktssköterskor

Dagens överenskommelse innebär att en arbetsgrupp ska tillsättas i höst och att de första utbildningsanställningarna ska vara på plats hösten 2015. Landstinget vill i första hand prioritera distriktssköterskor för att sedan satsa på andra specialistsjuksköterskeutbildningar där det i dag råder stor brist.

– Det är oerhört glädjande att vi har tagit ett långsiktigt handslag, som innebär att vi både på kort och på lång sikt kan säkra vården i framtiden. Nyckeln till att vi kan ge god hälso- och sjukvård är att vi kan rekrytera och behålla kvalificerad personal, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) i en kommentar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida