Praktiskt slutprov för studenter
Nu kan den nästan färdiga sjuksköterskan få ett kvitto på att hennes kunskaper räcker till i verkligheten. Klinisk slutexamination införs i många utbildningar.
Nu kan den nästan färdiga sjuksköterskan få ett kvitto på att hennes kunskaper räcker till i verkligheten. Klinisk slutexamination införs i många utbildningar.
Högskolan i Kristianstad är en av pionjärerna. Birgitta Johansson ingår i den gemensamma projektledningsgruppen, och berättade på Vårdstämman om projektet.
Examinationen består av två delar, en skriftlig och en praktisk (»bedside«).
Under den fyra timmar långa skriftliga delen ställs studenten inför några vanliga omvårdnadsproblem och sjukdomstillstånd.
Patientens tillstånd förändras hela tiden och studenten får ta ställning till nytillkomna fakta.
Bedside-delen pågår också i fyra timmar. En av de fyra timmarna ägnas åt reflexion och den bedömande sjuksköterskans betygsättning.
Under de tre terminer som den kliniska slutexaminationen har använts i Kristianstad har drygt 250 studenter examinerats. Av dem har sammanlagt tolv underkänts – sju den första terminen och två, respektive tre de följande. De som inte får godkänt av handledaren på sin kliniska utbildning får inte heller gå igenom den kliniska slutexaminationen.
Mottagandet har varit mycket positivt från såväl studenter som handledare och bedömande sjuksköterskor.
Projektet pågick mellan 2003 och 2005, och från sistlidna årsskifte genomförs den kliniska slutexaminationen – eller kommer att genomföras – på 13 av landets 26 lärosäten.
En slutrapport finns att läsa på Svensk sjuksköterskeförenings hemsida.